Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sap: 'Natuurwet Bleker rijp voor prullenmand'

Home

Henk Bleker © ANP

De plannen van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor een nieuwe natuurbeschermingswet kunnen meteen in de prullenmand. GroenLinks-fractieleider Jolande Sap zei dat vrijdag in reactie op het wetsvoorstel dat Bleker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook D66 verwerpt het wetsontwerp. Volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven moet het meteen controversieel worden verklaard.

Bleker wil de regels voor bescherming van in het wild levende dieren en planten, natuurgebieden en bossen eenvoudiger en duidelijker maken. Hij noemt zijn voorstel evenwichtig. Maar volgens D66 en GroenLinks wordt de bescherming van veel planten en dieren door het voorstel verslechterd. De twee partijen werken samen met de PvdA aan een alternatief plan.

Minimalistisch
Bleker heeft zijn plannen na eerdere kritiek wel bijgesteld, maar volgens Van Veldhoven zijn de aanpassingen 'heel minimalistisch' en voor een deel zelfs verslechteringen. Ze vindt het 'onvoorstelbaar' dat de CDA-bewindsman zijn 'PVV-wet' nog naar de Kamer heeft gestuurd, terwijl het kabinet demissionair is en de verkiezingen voor de deur staan.

Natuurmonumenten is verbaasd over het besluit van de ministerraad om het wetsvoorstel van Bleker in te dienen bij de vertrekkende Tweede Kamer, terwijl er verkiezingen voor een nieuwe Kamer voor de deur staan. Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten: 'Het kabinet is dus uitgeregeerd. Ik vind deze wetgeving zo belangrijk, dat het dadelijk aan het nieuwe kabinet is om met een nieuw en beter wetsvoorstel te komen'.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie