Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Saoedi-Arabië vreest aanslag tijdens hadj

Home

Van onze redactie religie & filosofie

AMSTERDAM - De regering van Saoedi-Arabië heeft extra strenge maatregelen genomen om de te verwachten twee miljoen pelgrims op hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, te beschermen tegen de uitbraak van ziekten als vogelgriep, sars en ebola, en tegen het gevaar van extremistische aanslagen. Twee dagen voor het begin is meer dan de helft van alle aangemelde pelgrims al gearriveerd.

De Saoedische autoriteiten hebben iedere pelgrim uit Zaïre de toegang tot het land geweigerd. Reden: de recente uitbraak van het zeer besmettelijke ebolavirus in een deel van voormalige Belgisch Congo. Opvallend is dat men dit niet heeft gedaan met pelgrims uit China waar momenteel zowel Sars als de vogelgriep heerst. Wel staan er op de Saoedische vliegvelden speciale scanners die een pelgrim met koortsverschijnselen (mogelijk teken van besmetting met een van beide virussen) er onmiddellijk moeten uitpikken.

Sinds de geheime dienst onlangs in de Saoedische woestijn geheime opleidingskampen van Bin Ladens Al-Kaida heeft ontdekt, zijn alle militaire verloven ingetrokken en wordt er extra streng gecontroleerd. ,,De Saoedi's nemen de dreiging van terroristische aanslagen erg serieus en daar hebben ze gelijk in'', aldus terrorisme-expert Daniel Benjamin na een bezoek aan het land. Hij is verbonden aan het Centrum voor strategische en internationale studies in Washington.

De Saoedische koning Fahd en diens uitgebreide familie realiseren zich als geen ander dat hun lot staat of valt met het feit of zij in staat blijken de veiligheid van de heilige plaatsen Mekka en Medina te garanderen. Lukt het Al-Kaida in een van beide steden bomaanslagen te plegen, dan zal de commotie die er binnen de moslimwereld het gevolg van is, het koningshuis op de langere termijn ongetwijfeld ten val brengen. Want een vorst die er niet in slaagt de heilige plaatsen te vrijwaren van geweld, mag volgens de traditie door zijn medegelovigen worden afgezet.

De dreiging van onveiligheid heeft Noord-Amerikaanse moslims niet bang gemaakt. Ze gaan dit jaar in grotere aantallen dan ooit op de hadj. Hetzelfde geldt voor de ruim 25000 Irakezen die door loting waren uitgekozen. De belangstelling was vele malen groter. Het is het grootste contingent pelgrims uit Irak sinds 35 jaar.

De Saoedische overheid is ook bang dat pelgrims van de gelegenheid misbruik zullen maken om tegen de Midden-Oostenpolitiek van de Verenigde Staten te betogen en zo voor onrust te zorgen. De koning heeft daarom alle pelgrims dringend opgeroepen ,,zich rustig te gedragen en acties te vermijden die de hadj ontheiligen''.

Hij denkt daarbij ongetwijfeld terug aan het jaar 1987. Toen raakten Saoedische veiligheidstroepen slaags met pelgrims uit Iran die anti-Amerikaanse leuzen riepen. Er vielen 402 doden en 649 gewonden, vooral Iraniërs. Het leidde tot een diplomatieke breuk tussen beide landen die tien jaar duurde.

Voor de rest neemt Saoedi-Arabië de gebruikelijke maatregelen, zoals het opzetten van een enorm kamp in de stad Mina waar de pelgrims worden ondergebracht in 40000 onbrandbare tenten. Kolonnes vrachtwagens zorgen voor een geregelde aanvoer van drinkwater en voedsel. En er is een groot aantal eerste-hulpposten ingericht.

Deel dit artikel