Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Santorum betreurt 'bijna overgeven vanwege scheiding kerk en staat'

Home

Robin de Wever

Rick Santorum © Getty

Amerika moet religie zeker niet uit het publieke domein weren. Republikein Rick Santorum moest naar eigen zeggen 'bijna overgeven' na het lezen van een speech van John F. Kennedy over scheiding van kerk en staat. Dinsdag betuigde hij spijt voor zijn krachtige formulering.

De aspirant-presidentskandidaat vertelde zondag op een landelijke televisiezender dat hij de speech van de voormalige president Kennedy letterlijk 'om te kotsen' noemt. Kennedy was rooms-katholiek, net als Santorum.

'In wat land leven we als in het publieke domein enkel ongelovigen hun punt mogen maken?', vroeg Santorum zich retorisch af. 'Ik moet daar van overgeven - en iedere andere Amerikaan zou dat ook moeten doen.'

Absolute scheiding
Hij zei niet te geloven in een Amerika waarin de scheiding tussen kerk en staat absoluut is. De conservatieve katholiek is populair bij evangelicalen, maar legde het deze week bij de Republikeinse voorverkiezingen af tegen Mitt Romney.

Santorum vreest dat president Obama op weg is om van overheidswege zijn eigen (in zijn ogen seculiere) idealen op te leggen. 'Dat lijkt een logische volgende stap. Volgens John Kennedy hebben mensen van het geloof in ieder geval geen rol in het publieke domein.'

Terugnemen
Dinsdag gaf hij in een conservatief radioprogramma toe dat hij 'dat ene zinnetje liever terug zou nemen'. Aan zijn eerdere kritiek deed dat naar eigen zeggen niets af. Kennedy's speech bevatte volgens Santorum ideeën 'die de individualisering van geloof hebben gestimuleerd'.

Kennedy kreeg ook kritiek van de andere optanten voor de Republikeinse presidentskandidatuur. Koploper Mitt Romney respecteert de speech, maar zei maandag ook dat religie zeker een plaats heeft in het publieke domein. Newt Gingrich noemde de speech 'opmerkelijk'.

Geloofsafval
Vorige week wekte Santorum de toorn van een deel van de onderwijswereld toen hij stelde dat tweederde van de gelovige jongeren in colleges hun geloof verliezen. Colleges zijn Amerikaanse instituten voor hoger onderwijs - enigszins vergelijkbaar met het HBO.

Eerder deze maand noemde hij de politiek van president Obama een 'valse theologie' en 'geen theologie op basis van de Bijbel'. Obama zou zijn eigen waarden opdringen aan kerken. Ook dook een vier jaar oude video op waarin hij stelt dat protestantisme 'de wereld van het christendom heeft verlaten'.

In onderstaande video verdedigt hij zijn opmerkingen over Kennedy's speech.

Lees verder na de advertentie

 In wat land leven we als in het publieke domein enkel ongelovigen hun punt mogen maken? Ik moet daar van overgeven - en iedere andere Amerikaan zou dat ook moeten doen.  
Rick Santorum

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie