Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Samsom wil premier worden

Home

redactie

Diederik Samsom was de afgelopen vier jaar partijleider van de PvdA. © ANP

PvdA-leider Diederik Samsom wil premier worden als zijn partij de grootste wordt na de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart.

"Als we de grootste worden, wil ik wel premier worden. Je wilt als politicus meesturen aan de toekomst van het land en dan wil je op de plek zitten waar dat het beste kan. Er zijn plekken waar je heel veel kunt bereiken en het Torentje is er daar een van zijn", zei Samsom vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag.

Hij tekende er wel bij aan dat "dit soort scenario's niet heel erg dominant in mijn hoofd zit". In de peilingen staat de PvdA er nu niet heel goed voor.

Vorig jaar september liet Samsom ook al eens zijn ambitie doorschemeren om een regering te gaan leiden. "Ik kan mij voorstellen dat ik als premier veel zou kunnen betekenen", zei hij toen in deze krant in de rubriek De Tien Geboden.

Samsom was de afgelopen vier jaar partijleider van de PvdA. Wie bij de komende verkiezingen in maart de lijst met PvdA-kandidaten aanvoert, wordt in december duidelijk. Samsom, Lodewijk Asscher en Jacques Monasch hebben zich gemeld als kandidaat en ook Ridderkerker Gerard Bosman en Pelle Oosting uit Deventer willen zich in de strijd mengen. Tot maandagochtend 10 uur kunnen kandidaten zich melden.

De komende tijd gaan de kandidaten vier keer met elkaar in debat tijdens bijeenkomsten in Den Haag, Tilburg, Groningen en Amsterdam. PvdA-leden kunnen tussen 24 november en 8 december hun stem uitbrengen op een kandidaat. 9 december wordt bekend wie de PvdA-lijsttrekker wordt.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie