Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Samsom: Roemer moet eerlijk verhaal vertellen over Europa

Home

Redactie

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en zijn SP-collega Emile Roemer (R) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het begrotingsakkoord, eind mei. © ANP

De SP zet de Nederlandse pensioenen op het spel door nee te zeggen tegen een gezamenlijk noodfonds voor eurolanden. En dat is vreemd, want juist de SP zegt met de PvdA op te komen voor de pensioenen van gewone mensen. Dat schrijft PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

Samsom schrijft dat ons pensioengeld in Spaanse banken en bedrijven zit. 'Dus als die omvallen, zuigen ze dat geld mee. En hoe is het nu mogelijk dat de partij (de SP, red.) die zegt speculanten en banken te willen beteugelen, niet bereid is om de financiële sector echt eens aan te pakken via sterk Europees toezicht? Het enige waar de SP mee komt, is het inzetten van de Europese Centrale Bank voor het opkopen van onze staatsschuld', schrijft de PvdA-leider.

Samsom vindt dat het aan premier Mark Rutte en SP-leider Emile Roemer is om 'een eerlijk verhaal te vertellen aan de keziers', en zegt te hopen dat de SP een bondgenoot wordt van de PvdA in de strijd voor een sterk en sociaal Europa.

In het opiniestuk zet Samsom verder uiteen hoe Europa volgens hem zou moeten hervormen. Hij wil dat de financiële sector aan banden wordt gelegd, en dat Europa komt met een investeringspakket om de Europese economieën er weer bovenop te helpen, in plaats van de 'eenzijdige bezuinigingsagenda' die 'meer kapot heeft gemaakt dan ons lief is'. Verder wil Samsom dat Europa socialer wordt, door op Europees niveau afspraken te maken over belastingtarieven, arbeidsvoorwaarden en minimumloon.

Lijstverbinding op links
De kritiek van Samsom op de SP komt na een periode van toenadering tussen de linkse partijen. Twee weken geleden besloten de PvdA, de SP en GroenLinks een lijstverbinding aan te gaan voor de komende verkiezingen in september. Daarmee maken de partijen meer kans op restzetels. PvdA-leider Samsom noemde die stap in weekblad Elsevier 'een soort liefdesverklaring'. De SP was dusdanig naar de PvdA opgeschoven, meende Samsom, dat een lijstverbinding mogelijk was. Voorgaande verkiezingen wilde de PvdA nog niet met de SP geassocieerd worden.

PvdA en SP vonden elkaar in de gedeelde kritiek op het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. De linkse partijen wilden minder bezuinigen dan de Kunduzpartijen en daarnaast meer investeren. De overeenkomsten tussen beide partijen bleken daarentegen weer beperkt toen de Kamer debatteerde over de Nederlandse bijdrage aan het permanente Europese noodfonds ESM. De SP hekelde samen met de PVV het 'democratisch tekort' van het fonds. De PvdA toonde zich samen met de Kunduzpartijen uitgesproken voor het ESM.

Ook vandaag blijken de linkse partijen weer verdeeld over Europa. De SP is in haar verkiezingsprogramma genuanceerder over Europa dan in voorgaande jaren, maar blijft desondanks een meer Eurosceptisch dan pro-Europese partij. De linkse flirt met PvdA en GroenLinks zou op dit dossier nog wel eens kunnen stuklopen, want die twee partijen zijn vooral vóór Europa.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie