Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Salade van avocado, quinoa en tuinbonen

Home

SONJA VAN DE RHOER

Ingrediënten (6 personen):
200 gram quinoa, 500 gram gedopte tuinbonen (circa 2 kg vers of diepvriestuinboontjes), 2 middelgrote citroenen, 2 rijpe, liefst Hass (met bobbelige bruine schil) avocado's, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 200 gram (langwerpige) radijzen, overlangs doormidden gesneden, 50 gram radijscress (of kleine paarse basilicumblaadjes of eventueel tuinkers), 1 eetlepel gemalen komijnzaad, ¿ dl olijfolie, kwart theelepel gedroogde chilivlokken, zout, zwarte peper.

Het lijkt wel of er geen einde komt aan de maandelijkse stroom nieuwe kookboeken. Veelal gaat het om vertaalde boeken met prachtige fotografie, waarvan de recepten niet altijd aansluiten bij onze Nederlandse keuken. Verrast werd ik door het boek 'Plenty, groente genoeg om heel lekker te koken' van Yotam Ottolenghi, Fontaine uitgevers. Een kookboek gebaseerd op groente, met (voornamelijk) vegetarische gerechten die goed door iedereen te bereiden zijn. Dit alles verlevendigt met eetlustopwekkende fotografie. Ook deze voorjaarssalade zal zeker niet misstaan op de Paasbrunchtafel. Met een soepje vooraf is het ook een uitstekend hoofdgerecht.

Doe de quinoa in een pan met royaal water, breng het aan de kook en laat de quinoa negen minuten zachtjes koken. Giet hem af in een fijne zeef, spoel hem onder de koude kraan en laat hem drogen.

Doe de tuinbonen in een pan met zachtjes kokend water, breng het weer aan de kook en giet de bonen direct af in een vergiet. Spoel ze af onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Druk met de vingers de tuinbonen zachtjes uit de vliezen en gooi deze weg.

Snijd aan beide kanten een kapje van de citroenen af. Zet ze een voor een op een snijplank en snijd met een scherp mes de gele schil en het witte vlies eraf; volg hierbij de natuurlijke bolling. Houd de citroenen boven een grote mengkom en snijd de parten vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp de vliezen boven de schaal met de partjes vruchtvlees uit.

Schil de avocado's, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne plakken en wentel ze door het citroensap. Doe de droge quinoa in de schaal. Voeg de tuinbonen, knoflook, radijs, de helft van de cress, de komijn, olijfolie en chilivlokken toe met wat zout en peper. Schep alles luchtig door elkaar en zorg dat de plakjes avocado heel blijven.

Proef en breng op smaak. Stort de salade op een schaal en garneer met de rest van de cress.

Deel dit artikel