Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rwanda 'kiest' weer Kagame, kleine oppositie verpletterd

Home

Van onze redactie buitenland

amsterdam – Zoals verwacht kan de zittende Rwandese president Paul Kagame (52) ook de komende zeven jaar aanblijven als staatshoofd, zo bleek gisterochtend vroeg uit voorlopige resultaten van de kiescommissie.

Kagame stond gisteravond op een overweldigende 92,9 procent van de stemmen, na het tellen van de stemmen in elf van de dertig districten. Zijn drie concurrenten vormden totaal geen bedreiging. Tienduizenden aanhangers van de president vierden maandag en gisteren feest.

Lange rijen kiezers vormden zich maandag voor de kieslokalen, maar van een echte verkiezingsstrijd was volgens analisten geen sprake.

Kagame wordt weliswaar geprezen voor de snelle economische groei in Rwanda, zijn gevecht tegen corruptie, zijn strijd voor vrouwenrechten en zijn progressieve milieubeleid. Maar critici verwijten hem de democratie met voeten te treden. Slechts drie andere kleine partijen mochten meedoen aan de verkiezingen van maandag.

Sommige oppositieleden werden volgens mensenrechtenorganisaties onder verdachte omstandigheden gedood of aangevallen. De door de regering ingestelde mediaraad legde onafhankelijke kranten aan banden wegens het publiceren van afwijkende meningen.

De presidentsverkiezing was pas de tweede in Rwanda sinds de genocide van 1994, toen extremistische Hutu’s in honderd dagen tijd ruim 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s doodden.

Kagame won ook de vorige verkiezingen, in 2003. Toen met maar liefst 95 procent van de stemmen.

Deel dit artikel