Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ruzie over Sars in Groot-Brittannië

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - De zorg over het Sars-virus neemt in Groot-Brittannië hand over hand toe. Gisteren maakten de grootste reisverzekeraars bekend reizigers naar risicogebieden niet te verzekeren tegen de virusziekte. In het land, waar tot nu toe zeven mogelijke gevallen van Sars geconstateerd zijn, is discussie ontstaan over de beste methode om het virus te bestrijden.

De Britse Labour-regering stelt een duidelijke strategie te hebben om Sars te bestrijden. De minister van gezondheid Hazel Blears zei dat de National Health Service (de Britse nationale gezondheidszorg) goed is toegerust om de dreiging van een Sars-uitbraak aan te kunnen, en dat het publiek volledig op de hoogte wordt gehouden.

Daar zijn vooral de Conservatieven het helemaal niet mee eens. De gezondheidswoordvoerder van de Tories zei desgevraagd dat hij de reactie van de overheid 'zwak' vindt, en dat de ministers tot nu toe 'totaal onzichtbaar' zijn. De Conservatieven pleiten voor veel hardere maatregelen dan de regering. Zo stelde Tory-leider Iain Duncan Smith voor om op basis van eeuwenoude wetgeving van Sars een ziekte met 'aangifteplicht' te maken. Dat wil zeggen dat iemand verplicht is de autoriteiten op de hoogte te stellen van een mogelijke besmetting. Duncan Smith wil in navolging van Australië die wet in werking laten treden.

Hij heeft er ook op gewezen dat de autoriteiten de macht hebben mensen vast te houden bij wie ze een Sarsbesmetting vermoeden. ,,Dat moeten ze doen en wel nu. Dit is een serieuze zaak'', zei Duncan Smith op de BBC-radio.

Een woordvoerder van de Liberal Democrats, de derde partij van Groot-Brittannië, beschuldigde de Conservatieven ervan de publieke onrust op te stoken. Maar ook hij had kritiek op de regering, omdat die tekort zou schieten bij de informatieverschaffing. Het Britse publiek dient goed op de hoogte gesteld te worden van het Britse rampenbestrijdingsplan, aldus de woordvoerder.

In Frankrijk kondigde minister Mattéi van volksgezondheid woensdag al aan dat mensen met Sars-verschijnselen verplicht in quarantaine moeten in een ziekenhuis, of ze dat willen of niet. Binnenkort komt hij daartoe met een decreet. ,,Ik ben als minister verantwoordelijk voor de hele volksgezondheid en de omstandigheden dwingen mij hiertoe'', aldus de bewindsman. In Frankrijk zijn tot nu toe vijf mensen met Sars opgenomen in het ziekenhuis. In Duitsland is het relatief rustig op het Sarsfront. Ondanks dat er zeven gevallen zijn geconstateerd, is de ziekte geen politiek thema van betekenis.

Intussen worden de maatregelen in de brandhaarden van de ziekte steeds draconischer. In Peking werd gisteren een derde ziekenhuis afgesloten van de buitenwereld. Ook bevolen de autoriteiten vierduizend mensen thuis te blijven, omdat ze contact gehad zouden hebben met geïnfecteerden. In de Taiwanese hoofdstad Taipei protesteerden patiënten en verplegend personeel tegen hun verplichte quarantaine in het ziekenhuis waar ze werken. Sommigen hingen spandoeken uit het raam of schreeuwden vanachter hun mondkapjes.

In Hong Kong beschuldigden media de autoriteiten ervan niet voldoende beschermend materiaal beschikbaar te stellen aan verplegend personeel. Honderden van hen zijn al geïnfecteerd. De Filippijnse autoriteiten meldden gisteren de eerste twee sterfgevallen. In Saoedi-Arabië overleed een 13-jarig jongetje waarschijnlijk aan Sars.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel