Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ruzie over beeld Lachmon

Home

De Surinaamse beeldhouwer Erwin de Vries dreigt de stichting voor de rechter te slepen, die hem de opdracht heeft gegeven een standbeeld te maken van Jagernath Lachmon.

De Vries wil beslag laten leggen op het beeld dat hij heeft vervaardigd van de Surinaamse politicus, die een jaar geleden tijdens een bezoek aan Nederland op 84-jarige leeftijd overleed. De kunstenaar zegt dat de stichting hem het restant van zijn honorarium niet heeft betaald. Hij verwijt de opdrachtgever contractbreuken en wil nu de nakoming van het contract via de rechter afdwingen. De Vries vindt het schandalig dat zo wordt omgesprongen met de nagedachtenis aan Lachmon, die tientallen jaren voorzitter was van het Surinaamse parlement.

De onthulling van het beeld van Lachmon, dat op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo moet komen te staan, is al enkele malen uitgesteld. Vrijdag 18 oktober, precies een jaar na het overlijden van de legendarische politieke leider, kwam het er weer niet van.

De Verenigde Hervormings Partij (VHP), waarvan Lachmon meer dan 50 jaar voorzitter was, heeft laten weten dat het standbeeld nu zondag wordt onthuld. Over problemen met betaling van beeldhouwer De Vries, zei de woordvoerder van de partij niets.

De kunstenaar, maker van het Slavernijmonument in Amsterdam, stoort zich er overigens ook aan dat het beeld van Lachmon op korte afstand van de beeltenis van Jopie Pengel wordt geplaatst. Deze leider van de Nationale Partij Suriname (NPS), ooit tegenspeler van Lachmon, overleed in 1969. De korte afstand tussen beide beelden is gelet op de strijd tussen beide politici volgens de kunstenaar ongepast

Deel dit artikel