Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ruud Gullit doet geen concessies om rentree te bewerkstelligen

Home

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Ruud Gullit heeft de deur naar het Nederlands elftal op een kier gezet. De aanvaller van Sampdoria, die vorig jaar na de kwalificatiewedstrijd tegen Engeland bedankte voor Oranje, wil onder bepaalde voorwaarden mee naar het WK in de Verenigde Staten.

“Maar niet als rechtsbuiten”, verklaarde hij gisteren in het programma TV Sport. “Als Advocaat naar Genua komt om over de rechtsbuiten-positie te praten, kan hij beter in Nederland blijven”, vertelde Gullit die bij Sampdoria al elf doelpunten maakte. “Die positie is wat mij betreft verleden tijd. Nu ik bij Sampdoria in een vrije rol speel, wil ik niet meer terug naar de rechtsbuitenpositie.”

Het is de grief die hij al sinds Engeland-Nederland, vorig seizoen, uit. Hij vindt dat hij er geen ondersteuning heeft. “Er is geen half, geen back, er is helemaal niets. Ik sta daar maar te staan”, zei hij vorig jaar in Trouw. Die opmerking kostte hem zes dagen later zijn interlandcarriere. Maar concessies om terug te komen doet hij niet. Gullit: “Ik speel nooit meer op die plaats. Niet bij het Nederlands elftal, niet bij Sampdoria, nergens niet. Ik wil best naar de Verenigde Staten. Als Advocaat mij selecteert ga ik mee, maar niet als rechtsbuiten.”

Gullit speelde in het verleden in het Nederlands elftal op die positie 'in het belang van het team'. “Er was niemand voor die positie, dus dan speelde ik daar wel. Ik offerde me op voor het elftal. Dat heb ik altijd gedaan.” Op het Europees kampioenschap in Duitsland (1988) bijvoorbeeld zat hij in een dip, maar hij diende de ploeg. Hij verzette bergen werk voor Marco van Basten, de beste speler op dat moment. “Ik gaf hem de bal en hij peerde hem erin”, zei Gullit er vorig jaar nog over. “Op die manier help je het collectief. Ik vind overigens dat dat altijd moet gebeuren. Het elftal moet in dienst spelen van de beste man, op dit ogenblik is dat Bergkamp voor Nederland. Alles moet op hem gericht zijn.” En volgens Gullit is dat zeer wel mogelijk als hijzelf een vrije rol in het centrum van de aanval krijgt.

Deel dit artikel