Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte: 'We gaan campagne voeren vanaf januari'

Home

Redactie

© anp

Mark Rutte gaat voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten 'waarschijnlijk een paar debatten zelf doen'. Dat laat de premier weten in een interview met NRC. Zijn partij de VVD gaat vanaf medio deze maand campagne voeren. Het is voor het eerst dat Rutte dit doet bij een verkiezing waar hij niet zelf verkiesbaar is.

'Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken direct ook het kabinet', zegt hij over de stembusstrijd op 18 maart. De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer en daar hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA nu geen meerderheid. Volgens Rutte is de Eerste Kamer de afgelopen jaren politieker geworden.

'Ongeacht de uitslag blijft het kabinet sowieso zitten', kondigt de premier aan. 'Bovendien denk ik dat we een hele goede kans maken om met z'n vijven een meerderheid te halen', verwijst hij naar de gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP.

Lees verder na de advertentie

Politieker

De Eerste Kamer is de afgelopen jaren politieker geworden. 'Dat is gewoon een feitelijke constatering', aldus Rutte.

Dit bleek eind 2014 al, toen drie PvdA-senatoren een zorgwet blokkeerden. Het leidde tot een crisis in de Kamer die drie dagen duurde. Na drie dagen besloot de coalitie het wetsvoorstel op enkele punten te wijzigen en opnieuw in te dienen.

Deel dit artikel