Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte verwacht na moeilijke jaren krachtig herstel

Home

ANP

Premier Mark Rutte voor aanvang van de Troonrede. © AP

Premier Mark Rutte verwacht dat Nederland na een aantal moeilijke jaren ,,krachtig'' uit de crisis zal komen. Het is volgens hem echter onvermijdelijk dat burgers de komende tijd in hun koopkracht geraakt worden door het kabinetsbeleid van bezuinigingen en hervormingen.

Hij zei dat vandaag in een toelichting op de kabinetsplannen voor volgend jaar. Het kabinet wil de overheidsfinanciën op orde brengen en daarnaast hervormingen doorvoeren om de economie verder te kunnen laten groeien.

De premier vindt het beeld van de koopkracht volgend jaar ,,redelijk evenwichtig''. Gemiddeld gaan burgers er 1 procent op achteruit, ,,Ik vind dat zeer verdedigbaar.'' Zo'n 90.000 gezinnen gaan er meer dan 5 procent op achteruit. Voor die groep krijgen gemeenten 100 miljoen euro extra om te hulp te schieten.

Rutte benadrukt dat het kabinet ,,heel scherp'' zal letten op situaties bij gezinnen waar volgend jaar meerdere bezuinigingen samenvallen. Het kabinet zal daar volgens hem bij het uitwerken van de voorstellen aandacht voor hebben, zo zegt hij op een YouTube-fimpje met  vragen van twitteraars.

Gisteren was er in Den Haag nog een grote demonstratie van verscheidene organisaties die protesteerden tegen ,,de stapeling'' van bezuinigingen in vooral zorg en sociale zekerheid.
Volgens Rutte hebben gemeenten 100 miljoen euro extra beschikbaar om juist deze mensen bij te staan.

Boven de Nederlandse economie lijken zich donkere wolken samen te pakken, erkent Rutte. Maar hij beschouwt de nu gepresenteerde begroting zeker niet als achterhaald. ,,We versterken nu de ijslaag onder Nederland zodat de economie een klap kan opvangen.'' Mocht het de komende tijd meevallen, dan kan Nederland volgens hem ook sneller profiteren.

Volgens hem laten de cijfers zien dat het kabinet nu geen extra ingrepen moet voorbereiden. VVD, CDA en gedoogpartner PVV spraken bij het aantreden van het kabinet af dat extra bezuinigingen nodig zijn als er meer dan 1 procent achtergelopen wordt bij het wegwerken van het begrotingstekort. ,,Dan krijgen we natuurlijk pittige gesprekken. Geert Wilders zal zijn huid dan duur verkopen, maar dat zullen het CDA en de VVD ook doen.''

Rutte ziet niets in het extra stimuleren van de economie, zoals het vorige kabinet in 2009 deed kort na het uitbreken van de kredietcrisis. Volgens hem moet je niet meteen ingrijpen als het tegenzit, omdat je anders de economie kapotbezuinigt. Daarnaast zijn de effecten van stimulerende maatregelen volgens hem beperkt.


Deel dit artikel