Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte tegen PvdA-plan gratis maken technische studies

Home

Mark Rutte © ap

VVD-leider Mark Rutte ziet niets in het voorstel van de PvdA om technische studies gratis te maken. De premier heeft dat vandaag gezegd tijdens een werkbezoek aan VDL in Brabant, een bedrijf dat zich bezighoudt met de fabricage van onder meer bussen. Dat meldde een VVD-woordvoerder.

Volgens Rutte geeft het Rijk al genoeg geld uit aan technische opleidingen. Die zijn tweemaal zo duur als andere studies. Bovendien zou de maatregel averechts werken, denkt Rutte. De overheid geeft dan het signaal dat de opleiding heel moeilijk is en daarom gratis gemaakt moet worden.

Rutte ziet er meer in om kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor technische vakken. Dat kan bijvoorbeeld door op de basisschool mensen met een technisch beroep voor de klas te zetten om over hun werk te vertellen. Het onderwijs in techniek is in de praktijk te veel handvaardigheid geworden, aldus de premier.

Ook in het voortgezet onderwijs wil Rutte enthousiaste techniekdocenten voor de klas. Zelf geeft hij les op een vmbo-school. 'Dat zouden meer mensen moeten doen.' Ook op de pabo moet techniek meer aandacht krijgen.

PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk pleitte er onlangs voor studenten die voor een technische studie kiezen vrij te stellen van collegegeld. Ook de FME, de werkgeversorganisatie in de technische industrie, heeft zich hiervoor uitgesproken. Met de maatregel zou het tekort aan technici in Nederland aangepakt moeten worden.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie