Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte: Staatsbezoek Oman kan gewoon doorgaan

Home

ANP/Redactie

© ANP © anp
Update

Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman kan volgens premier Mark Rutte doorgaan, omdat de situatie in het land inmiddels stabiel genoeg is. Hij zei dat vandaag na afloop van de ministerraad.

Koningin Beatrix zou afgelopen maart naar Oman gaan, maar die trip werd afgezegd omdat het erg onrustig was in het land. De PvdA en GroenLinks vragen zich af wat er sinds die tijd precies is veranderd in Oman. Volgens gedoogpartner PVV kan het bezoek een verkeerd signaal geven en de SP vindt dat het bezoek opnieuw moet worden afgezegd.

Hervormingen
Het kabinet en de minister-president zijn het met die twijfels niet eens. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken ziet 'geen enkel beletsel' om het staatsbezoek te laten plaatsvinden. Er wordt gewerkt aan hervormingen, er zijn verkiezingen geweest en Oman doet veel aan de dialoog over mensenrechten, aldus de bewindsman. 'De zaak is er niet perfect', aldus Rosenthal, maar de redenen om van een officieel bezoek af te zien, zijn volgens hem wel weggevallen.

De Kamer wil de kwestie volgende week tijdens de bespreking van de begroting van Buitenlandse Zaken aan de orde stellen. 'Ik ga ervan uit dat de Kamer zal begrijpen dat het een heel normale zaak is om onder deze omstandigheden een staatsbezoek af te leggen', stelde Rosenthal.

Niet afzegd, maar uitgesteld
Ook minister Maxime Verhagen van Economische Zaken verdedigde het kabinetsbesluit. Hij benadrukte dat het staatsbezoek in maart niet werd afgezegd, maar uitgesteld. Hij liet in het midden wie het initiatief tot de reis in januari had genomen. 'We hebben gekeken of er voldoende veranderingen zijn. En dat is zo', lichtte hij toe.

Contact behouden
Handelsbetrekkingen zijn volgens Rutte niet doorslaggevend geweest bij de vraag of het bezoek wel of niet doorgaat. Hij wees er wel op dat Nederland over de hele wereld zaken doet en 'niet alleen met landen die een volledig volgroeide democratie hebben zoals Nederland die heeft'. Rutte stelde net als Rosenthal dat het goed is om in gesprek te blijven met landen als Oman. 'Het is zaak dat je dit soort contacten wel hebt en ook probeert over alle moeilijke onderwerpen te spreken', aldus de premier.

In Oman werd het begin dit jaar onrustig, net als in veel andere Arabische landen. Sultan Qaboos regeert het land al 40 jaar met strakke hand. Hij heeft de afgelopen maanden geprobeerd de bevolking tegemoet te komen, onder meer met het creëren van banen, het hervormen van zijn kabinet en het verhogen van de lonen van ambtenaren.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie