Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte noemt overlastgevers Zaandam 'tuig van de richel'

Home

© ANP

De groep Turks-Nederlandse jongeren die in Zaanstad overlast veroorzaakt, is volgens minister-president Mark Rutte 'gewoon tuig van de richel'. Dat zei hij vanmiddag tijdens zijn wekelijke persconferentie.

"Ik heb me er twee dagen kapot aan zitten ergeren", aldus de premier. Hij windt zich er erg over op dat gewone mensen zich in hun buurtje bedreigd voelen, zei Rutte.

De premier deed een oproep aangifte te doen. Rutte wil niks weten van een link met de gebeurtenissen in Turkije. "Het laatste wat we moeten doen is ze een genoegen doen door ze een escape te bieden door te zeggen: misschien heeft het te maken met de coup."

Overlast
Minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie heeft vandaag contact gehad met de burgemeester van Zaandam en alle hulp aangeboden, aldus Rutte. "Ik vind ook echt dat dit gedrag niet kan en dat men ermee moet ophouden'', zei Van der Steur vanochtend.

De buurtbewoners in de Zaandamse wijk Poelenburg klagen al langer over het gedrag van de groep. Een 'vlogger' onder de overlastgevers publiceert video's van de rondhangende jongeren op YouTube.

Lees verder na de advertentie

Een cameraman en een verslaggeefster van het SBS6-programma Hart van Nederland werden donderdag in Poelenburg bedreigd. De journalisten waren bezig aan een item over overlast en intimidatie bij een winkelcentrum in de buurt, toen de mannen verhaal kwamen halen.

'Oprotten uit de wijk'
Na de opname van een interview met een buurtbewoner werd de situatie dreigend, aldus de verslaggeefster. Ze kreeg heel duidelijk te verstaan dat ze moest oprotten uit de wijk, anders zouden ze morgen op de stoep staan van haar werkgever.

Ook dreigden ze haar thuis op te zoeken. "Al duurt het 365 dagen, ik weet je adres te achterhalen'', zei een van de betrokkenen. De verslaggeefster en haar cameraman verlieten daarop de wijk. "Ik ga nooit meer naar dat winkelcentrum'', zei ze desgevraagd donderdagavond tegen het ANP.

De gemeente Zaanstad liet weten het toezicht op straat te versterken en tegelijk in gesprek te blijven met de jongeren. "Politie en gemeentelijke handhavers zullen nadrukkelijker aanwezig zijn en duidelijke grenzen stellen", aldus een woordvoerder. "Politie en gemeente werken al langer samen om de overlast te verminderen. Daar hoort ook bij dat je met die jongeren in gesprek blijft. Dat blijkt in de praktijk vaak de meest effectieve manier om jeugdoverlast te verminderen.''

Politie en gemeentelijke handhavers zullen nadrukkelijker aanwezig zijn en duidelijke grenzen stellen.

Reactie gemeente Zaandam

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Politie en gemeentelijke handhavers zullen nadrukkelijker aanwezig zijn en duidelijke grenzen stellen.

Reactie gemeente Zaandam