Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte: leef gewoon door, maar wees alert en waakzaam

Home

Redactie

Premier Mark Rutte. © anp

Nederlanders hoeven zich volgens premier Mark Rutte op straat geen zorgen te maken of openbare plekken te mijden. Hij roept iedereen op door te gaan 'met onze manier van leven' en tegelijkertijd alert te zijn en dingen die verdacht zijn te melden bij de politie of andere autoriteiten.

Dat zei Rutte vandaag naar aanleiding van de antiterreuractie in België en de terroristische aanslagen van vorige week in Parijs. 'We hebben in Nederland, in dit deel van de wereld, iets unieks opgebouwd: een vrije, open en democratische samenleving met een hele grote welvaart en met een heel groot beschermingsniveau', aldus de minister-president.

Volgens Rutte is er geen garantie dat er in Nederland geen aanslag kan plaatsvinden, maar 'er is wel de garantie dat we er alles in redelijkheid aan doen om zo'n aanslag te voorkomen'.

De terreurdreiging in Nederland is substantieel, de op een na hoogste alarmfase. 'De aanslagen in Parijs passen in het dreigingsbeeld dat we sinds 2013 kennen', aldus Rutte.

Lees verder na de advertentie

Geen concrete aanwijzingen

'We zijn op alles voorbereid', zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) na afloop van de ministerraad. Ook hij vindt dat de burgers hun normale leven moeten leiden: 'Ga naar hockey, ga naar voetbal.' De overheidsdiensten zijn waakzaam en alert en nemen de maatregelen die nodig zijn, benadrukte de bewindsman. Burgers zelf moeten zelf ook wel alert zijn. Eerder op de dag zei Opstelten 'absoluut, absoluut' op de vraag of we ons zorgen moeten maken.

De minister wilde niets zeggen over eventuele contacten met België naar aanleiding van de gebeurtenissen daar. De Belgen waren gisteren leidend, het was hun actie in Verviers. Het is aan hun om informatie te verschaffen.

Ook Rutte stelde dat de geheime diensten nauw samenwerken met hun buitenlandse partners en dat alle informatie goed wordt gedeeld.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. © anp


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel