Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte is de eerste zittende premier die aanschuift als Zomergast

Home

Nienke Schipper en Kristel van Teeffelen

Premier Mark Rutte tijdens het Libelle Nieuwscafe Live in perscentrum Nieuwspoort. © anp

De eerste zittende premier die aanschuift in het tv-programma Zomergasten. VVD'er Mark Rutte kan het op zijn lijstje bijschrijven. Daarop prijkt al het voorgaan van het eerste Nederlandse Correspondents Diner, een Amerikaanse traditie waar Rutte begin dit jaar zijn collega's en de pers op de hak nam.

Zomergasten is een stuk serieuzere televisie. In het drie uur durende live-programma kiest de gast tv- en filmfragmenten uit en wordt daarover geïnterviewd door presentator Thomas Erdbrink. Mark Rutte is de eerste van de zes gasten die de VPRO deze week bekend maakt.

Hij moest er wel even over nadenken voordat hij ja zei, zegt Jurgen van Uden, eindredacteur bij het VPRO-programma. "Maar dat hebben wij ook gedaan." Afspraken over taboe-onderwerpen zijn er volgens hem niet gemaakt.

Dilemma
Verschillende politici gingen Rutte voor - waaronder Ronald Plasterk en Dries van Agt. In de 28 jaar dat het programma bestaat was het alleen nog nooit een zittende premier. Het is volgens Van Uden altijd een dilemma of je iemand vraagt die nog midden in zijn verantwoordelijkheid zit, of die er op terug kan kijken. "Voor beide is iets te zeggen. In dit geval is het wel spannend om een zittende premier te hebben van een land waar het redelijk goed lijkt te gaan, maar iedereen altijd wel wat te klagen heeft."

Maar ook een politicus in een tijd dat er verkiezingen aankomen. Gaan we op 4 september kijken naar samenvatting van het VVD-partijprogramma? Van Uden: "We zijn geen Buitenhof. Rutte zal fragmenten laten zien die hem persoonlijk hebben geïnspireerd. Dat betekent alleen niet dat alle VVD-ideologie buiten de uitzending wordt gehouden."

Bovendien heeft de eindredacteur het volle vertrouwen dat presentator Thomas Erdbrink - bekend als correspondent in Iran - voorkomt dat de premier vooral zijn bekende gezicht laat zien. "Hij is een goede interviewer. Gedreven en nieuwsgierig. Rutte kiest de fragmenten, maar het is aan Thomas om het gesprek daarover te sturen."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie