Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte heeft veel uit te leggen, mocht hij ooit nog campagne voeren

Home

Lex Oomkes

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft lol met Maurits Hendriks, Chef de Mission van de Nederlandse ploeg, op de Olympische Spelen in Londen. © AFP
Column

De VVD van Mark Rutte kan maar beter volhouden dat de verkiezingscampagne voorlopig niet begint. Zo mogelijk tot en met de dag voor de verkiezingen.

Niet meedoen is in ieder geval niet schadelijk voor de positie van de liberalen in de kiezersgunst. Door weg te blijven, behoud je de suggestie dat deze verkiezingen vooral een strijd zijn tussen Mark Rutte en het rode gevaar van Emile Roemer. Zodra Rutte immers het strijdtoneel betreedt zal hij ook uitspraken moeten doen met wie hij denkt Nederland uit de economische crisis te kunnen leiden. Het is wel profijtelijk het idee voort te laten bestaan dat een stem op de premier de beste garantie is voor de hardwerkende Nederlander. Rutte heeft namelijk nog wel wat uit te leggen.

Het was immers zijn gok, samen met Maxime Verhagen, om twee jaar geleden Nederland op te zadelen met een achteraf bezien onwerkbare gedoogconstructie met de PVV.

Echec
De VVD heeft die desastreus gebleken keuze altijd verdedigd. Het argument was dat zonder de PVV geen bezuinigingspakket te realiseren viel van 18 miljard euro. Uiteindelijk ook niet met de PVV, maar daar gaat het nu niet om. Destijds was de PVV bereid bij het kruisje te tekenen voor de bezuinigingen en dat was voor Rutte het doorslaggevende argument om een, voor de Nederlandse politiek, ongewis avontuur in te gaan.

Twee jaar later is dat avontuur niet zo maar een beetje mislukt. Het is een echec geworden, slechts te vergelijken met de avonturen die Jan Peter Balkenende ooit beleefde met de hofnarren van de LPF. En dat alleen maar omdat dat getal van 18 miljard euro voor de VVD zo heilig was. Volgens Rutte en de zijnen was het hem voorafgaande kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie een lange periode van stilstand, maar wat was zijn kabinet dan eigenlijk nog? Achteruitgang?

Het op de overheidsfinanciën te bezuinigen bedrag zal opnieuw het centrale element zijn in de VVD-plannen voor de komende periode. Maar de PVV kan met goed fatsoen niet meer het vehikel vormen waarmee Rutte zich van een meerderheid verzekert voor zijn streven tot enorme bezuinigingen.

Met wie de VVD al dan niet de samenwerking zal willen zoeken, wordt daarom een belangrijk thema in de campagne, als Rutte ooit nog deelneemt.

Spagaat
Meer dan in de vorige campagne zal hij daarbij te maken krijgen met partijen die weliswaar hetzelfde doel nastreven, gezonde overheidsfinanciën, maar die daarin minder rabiaat wensen op te treden dan de liberalen. Dat zijn bovendien partijen die de samenwerking in Europa beschouwen als meer dan alleen het veiligstellen van de Nederlandse economische belangen. De spagaat, die Rutte al tijden rond Europa als turnkunstje vertoont, komt zo schriller in beeld.

Het politieke krachtenveld rond Rutte (of moet je zeggen: links van Rutte? Ter rechterzijde is het leeg) is wezenlijk veranderd sinds de verkiezingen van 2010. Je zou bijna kunnen denken dat juist dat de reden is dat de liberale strategen de campagne zo lang mogelijk uitstelden. Ze kochten daarmee tijd om goede antwoorden te bedenken.

De opiniepeilingen mogen anders suggereren, de antwoorden zullen minder zelfgenoegzaam kunnen zijn dan Rutte lief is.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie