Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte: Griekse crisis raakt Nederland beperkt

Home

Redactie

Op de vismarkt in Athene is nog maar weinig vis te krijgen. © afp
Update

De gevolgen van de Griekse crisis voor Nederland zijn beperkt, stelt premier Rutte. Niettemin weet niemand weet hoe het nu verder moet. Nadat Griekenland is weggelopen uit de onderhandelingen en Tsipras heeft bedacht dat eerst het volk moet worden geraadpleegt is de situatie onzeker. Wie is er aan zet, wat doet de Griekse regering en zijn de Grieken al in paniek?

Volgens bondskanselier Angela Merkel is het nu aan de Grieken om te bewegen om uit de huidige impasse te komen. Na de escalatie van de Griekse situatie afgelopen weekend, 'is de situatie zo onvoorspelbaar geworden dat beslissingen van dag tot dag moeten worden genomen', aldus Merkel. Aandelenbeurzen reageerden vanmorgen onverdeeld negatief op de onduidelijke situatie die is ontstaan na het afgelopen weekend.

Gevolgen voor Nederland vallen mee
De gevolgen van de huidige crisis in Griekenland voor de Nederlandse economie zijn beperkt, zei premier Mark Rutte maandag na kabinetsberaad met een aantal ministers en met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. "De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent. Dus de directe gevolgen voor de Nederlandse economie van de situatie op dit moment zijn beperkt."

Rutte zei ook dat de eurozone en de euro er een stuk sterker voor staan dan vier jaar geleden. Sindsdien is onder meer een bankenunie opgetuigd, zijn banken en staten niet meer zo aan elkaar verbonden en zijn de meeste economieën versterkt door hervormingen en bezuinigingen.

Referendum
In de nacht van dinsdag op woensdag loopt het Griekse steunprogramma af. Het land moet dan ook een lening van 1,6 miljard euro aflossen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het ziet er niet naar uit dat het land daar zelf de middelen voor heeft.

Gisteren ging de Griekse regering akkoord met het referendum van premier Tsipras waarin de bevolking zich mag uitspreken. Voor of tegen Europa, voor of tegen de bezuinigingen. De volksraadpleging die Tsipras voor ogen heeft, kan op zijn vroegst volgend weekend plaats hebben. Ruim na het aflopen van het huidige hulpprogramma. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker riep vandaag de Grieken op vooral 'ja' te stemmen. "Een ja-stem, ongeacht wat de vraag precies zal zijn, is een ja tegen Europa."

Lees verder na de advertentie
De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent.

Premier Rutte

© anp

Modder smijten
Volgens Juncker is het reddingsplan geen 'stom bezuinigingspakket', zoals de Griekse onderhandelaars beweren. Juncker zei zich verraden te voelen door de Griekse regering. Hij had het over egoïstische en tactische spelletjes. "Wij hebben nooit een ultimatum gesteld, of een slikken-of-stikkendeal voorgesteld. Europa kan alleen werken als we in een dialoog verschillen kunnen overbruggen", aldus Juncker.

De aankondiging van het referendum kwam Juncker koud op zijn dak. "In één nacht heeft Europa een zware klap gekregen." Ook hij werd niet door Tsipras van te voren op de hoogte gesteld van diens plannen. Juncker zei 'teleurgesteld' te zijn, "zowel op politiek vlak, maar ook als mens."

Toch wil Juncker niet dat de Grieken de eurozone verlaten: "Een Grexit is nooit een optie geweest, en nog steeds niet. Griekenland is Europa en Europa is Griekenland." Zowel Juncker als Merkel zijn bereid direct terug te keren naar de onderhandelingstafel mocht de Griekse regering zich bedenken.

Ook de Europese Commissaris Economie en Financiën, Pierre Moscovici en de Franse president François Hollande zijn bereid om weer met Griekenland om te tafel te gaan zitten. Volgens Moscovici is er nog ruimte om te manoeuvreren en te onderhandelen . "Ik wens dat Griekenland in de eurozone blijft, maar niet tegen elke prijs", zei hij vandaag in een interview met de Franse radio.

Wij hebben nooit een slik­ken-of-stik­ken­deal voorgesteld.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie

© epa

Tsipras heeft meer tijd nodig
De Britse zakenkrant Financial Times heeft de hand weten te leggen op een kopie van een brief aan de Luxemburgse premier Xavier Bettel waarin Tsipras de regeringsleiders van de eurolanden vraagt om het hulpprogramma toch nog een keer te verlengen. Het is al de tweede keer dat Tsipras om meer tijd vraagt, maar afgelopen weekend weigerden de eurolanden het noodprogramma te verlengen tot na het referendum. In de brief van vandaag vraagt Tsipras de regeringsleiders om op dat 'betreurenswaardige' besluit terug te komen. Volgens de Griekse premier gaat de volksraadpleging alleen over de te nemen bezuinigingsmaatregelen, niet over het lidmaatschap van de Europese monetaire unie.

Ondertussen in Griekenland
De Griekse banken bleven vandaag gesloten. Geldopnames bij pinautomaten zijn voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen en overboekingen naar het buitenland zijn verboden. Volgens kredietbeoordelaar Moody's trokken de Grieken de afgelopen twee weken 8 miljard euro van hun rekeningen. "Wij schatten dat de spaartegoeden van de private sector sinds eind november vorig jaar met zo'n 44 miljard euro zijn afgenomen tot circa 120 miljard euro. De uitstroom in de afgelopen twee weken was meer dan 8 miljard euro'', aldus de firma in een rapport. 

De banken blijven tot en met volgende week maandag dicht. De pinlimiet van 60 euro geldt volgens de regering alleen voor Griekse rekeninghouders. Voor gebruikers van buitenlandse bankpassen en creditcards blijven de limieten gelden die hun banken hanteren.

Gratis reizen Athene 
Zolang de banken gesloten zijn is het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad Athene gratis. Dat heeft de Griekse regering besloten. Normaal kost een ritje van zeventig minuten met de metro, tram bus of trolleybus 1,20 euro. Het besluit kost de regering ongeveer vier miljoen euro per week. In Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, is het openbaar vervoer deels geprivatiseerd, waardoor kan de regering niet besluiten het openbaar vervoer ook daar gratis te maken.

Het is onduidelijk in hoeverre de Griekse bevolking zich al schrap zet voor de apotheose van het Griekse financiële drama. Supermarkten zien wel meer mensen dan normaal die vooral de de basisbehoeften inslaan. Er zijn evenwel nog geen berichten over lege schappen in de
supermarkt of hamsterende menigtes.

Wel vreest de politie voor ongeregeldheden naar aanleiding van de ingrijpende beperking van het betalingsverkeer. De politie is extra alert op opstootjes door de lange rijen bij de pinautomaten en waarschuwt voor meer diefstal als gevolg van de vele contanten die in omloop zijn. Agenten op vakantie moeten onmiddellijk terugkomen. Alle verloven zijn ingetrokken en het aantal patrouilles wordt verhoogd. De politiepatrouilles bij banken, ministeries, overheidsdiensten en ambassades worden opgevoerd.

Ook tankstations kregen te maken met een enorme toestroom van mensen. Hoewel er volgens Hellenic Petroleum ruim voldoende brandstof is, zorgde de toeloop voor tekorten bij pomphouders.

Deel dit artikel

De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent.

Premier Rutte

Wij hebben nooit een slik­ken-of-stik­ken­deal voorgesteld.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie