Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte: Geen speculatie over Grieks vertrek uit eurozone

Home

Teun Lagas

Mark Rutte dinsdagavond in Carré. © ANP

Premier Rutte ontkent dat hij wilde zinspelen op een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, toen hij waarschuwde dat er uiteindelijk een einde kan komen aan de miljardensteun voor Athene.

Rutte kreeg gisteren kritiek uit CDA, PvdA en D66 na zijn uitspraak tijdens het verkiezingsdebat in Carré dinsdagavond. Die partijen meenden dat de VVD-lijsttrekker gevaarlijke onzekerheid schiep over het voortbestaan van de euro in Griekenland, toen hij nee zei tegen nog meer miljardensteun vanuit de noordelijke Europese landen. CDA-lijsttrekker Buma verweet de VVD-leider dat die een signaal had afgegeven waarmee het vertrouwen in de munt en de eurozone wordt aangetast.

Rutte houdt echter vol dat hij een streep trok voor de Grieken die niet nieuw is. In het debat wees de premier erop dat na twee dure steunrondes de Grieken niet op meer geld kunnen rekenen, omdat ze nu eerst de afspraken moeten nakomen over begrotingsdiscipline. "Genoeg is genoeg", zei Rutte, en: "Ik ben van mening dat het daarmee klaar is."

Luie bureaustoelen
In eerdere debatten in het parlement heeft de premier vaker gezegd dat na de eerste steunrondes geen nieuwe financiële beloften aan Athene moeten worden gedaan. "Omdat anders de Grieken terugzakken in hun luie lederen bureaustoelen", voegde hij daar permanent aan toe.

Bij zijn uitleg wat hij precies had bedoeld, zocht Rutte het spoor van de Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble. Ook Schäuble sloot gisteren een derde ronde miljardensteun voor Griekenland uit. Tegelijk waarschuwde Schäuble dat er geen speculaties mogen ontstaan over mogelijk vertrek van landen uit de eurozone.

Rutte zei in een reactie op de commotie in de verkiezingscampagne dat hij net als de Duitser hoopt dat de huidige eurozone overeind blijft. "Het zou het beste zijn als we met zeventien landen, samen met de Grieken doorgaan. Maar de sleutel daartoe ligt bij de Grieken", aldus de VVD-lijsttrekker die nadrukkelijk dit keer zei te spreken als premier.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie