Rutte: geen pijnbestrijders voor Zuid-Europa

home

Een bankenunie en Europese obligaties zouden niet meer zijn dan pijnbestrijders of spierversterkende middelen voor Zuid-Europa. En die zorgen niet voor de structurele economische hervormingen die nodig zijn om de probleemlanden in Zuid-Europa er weer bovenop te brengen.

Dat zei premier Mark Rutte vandaag in het Tweede Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag. Volgens Rutte zijn in de jaren na de kredietcrisis van 2008 de verschillen in economische kracht tussen verschillende EU-landen duidelijk geworden. Lagen de rentes op staatsobligaties in 2008 overal nog ongeveer even hoog, inmiddels zijn de verschillen groot. Alleen door te hervormen kunnen de economieën weer op een gelijk niveau komen, aldus Rutte.

'Nu pleiten voor een bankenunie is in feite het probleem van de Italiaanse banken neerleggen bij de Nederlandse belastingbetaler', zei de premier. PVV-leider Geert Wilders noemde Rutte 'de ongekroonde koning van Zuid-Europa' vanwege zijn steun aan probleemlanden als Griekenland, Spanje, Portugal en mogelijk Cyprus.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie