Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte: 'Bezuiniging evenredig op asfalt en ov'

Home

Premier Mark Rutte op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring van Rutte II. © anp

Het streven is om de bezuiniging van 250 miljoen euro op het Infrastructuurfonds 'evenredig' neer te laten komen bij wegen en het openbaar vervoer. Dat zei premier Mark Rutte vandaag tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Rutte zei verder dat nog precies moet worden uitgewerkt hoe binnen het fonds zal worden bezuinigd. Hij stelde dat de korting ten koste zal gaan van asfalt en sluit niet uit dat het openbaar vervoer er ook onder gaat lijden.

De oppositie toonde zich bezorgd. D66-leider Alexander Pechtold stelde nu niet te weten waar hij aan toe is, terwijl hij wel moet stemmen over de motie om het regeerakkoord aan te passen. Hij noemde het essentieel om te weten waar de bezuinigingen op infrastructuur zullen neerslaan.

Ook GroenLinks-leider Bram van Ojik wilde meer weten van Rutte, net als CDA-leider Sybrand Buma. Rutte zei daarop dat er echt meer tijd nodig is om die antwoorden te kunnen geven. Hij benadrukte op een verstandige en nette wijze naar de maatregelen te kijken.

Arie Slob van de ChristenUnie gaf aan dat er nog maar heel weinig geld overblijft, doordat er tot 2028 in totaal 3,5 miljard euro op het potje wordt gekort. Een volgend kabinet zou volgens hem niet eens meer een minister nodig hebben. 'U regeert over uw graf'', aldus Slob.

De jaarlijkse bezuiniging op infrastructuur is onderdeel van een aanpassing van het regeerakkoord. De inkomensafhankelijke zorgpremie, die vooral onder aanhangers van de VVD voor veel ophef zorgde, werd geschrapt in ruil voor extra geld voor de sociale agenda. Dat extra geld komt uit het potje voor de infrastructuur.

VVD-Kamerlid Ton Elias gaf dinsdag aan dat de bezuinigingen geen gevolgen zouden hebben voor de besluiten over de Blankenburgtunnel en de verbreding van de A27. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelde dat is afgesproken dat de bezuiniging ten laste komt van asfalt. Hoe dat zal worden ingevuld, was volgens haar nog niet besproken.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel