Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rutte benadrukt eensgezindheid met Merkel over eurocrisis

Home

Merkel vandaag in Berlijn. © epa

Premier Mark Rutte zei vandaag in zijn wekelijkse persconferentie dat hij en de Duitse bondskanselier Angela Merkel het op grote lijnen eens zijn over de aanpak van de eurocrisis. 'Haar teksten zouden de mijne kunnen zijn.' Rutte gaat komende woensdag bij Merkel op bezoek.

Merkel zei gisteren in het Duitse parlement dat meer politieke integratie in Europa onvermijdelijk is om uit de huidige economische crisis te komen. Ze pleitte ervoor om stap voor stap naar een politieke unie toe te werken.

Rutte zei vrijdag dat 'politieke unie' bij ons iets heel anders betekent dan in Duitsland. Wat Merkel volgens hem bedoelt is dat Zuid-Europa zich moet houden aan de afspraken over bezuinigingen, hervormingen en begrotingsdiscipline.

Verschil tussen hem en Merkel is er wel, erkende Rutte, maar dat zit 'm meer in de aanpak: Duitsland wil problemen intergouvernementeel oplossen, wat wil zeggen tussen regeringen onderling. Nederland is altijd voorstander van een aanpak via de 'Brusselse instituties'' zoals de Europese Commissie.

Rutte sprak nog eens zijn afkeer uit van een Europese bankenunie en gemeenschappelijke Europese obligaties. Volgens de premier staan we er door maatregelen als het noodfonds voor de euro beter voor dan 2 jaar geleden, maar zijn er nog altijd grote problemen, voornamelijk in Zuid-Europa. 'Die los je niet op met een toverstokje of met eurobonds of een bankenunie. We moeten vreselijk oppassen dat we niet een permanente geldpijp aanleggen van Noord- naar Zuid-Europa, want dan valt de druk om in te grijpen in het zuiden weg.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie