Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Russische generaal ontkent betrokkenheid bij neerhalen MH17

Home

Redactie

De cockpit van het Malaysia Airlines-toestel met vluchtnummer MH17 bij de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015. © AFP

De Russische generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjev ontkent dat hij betrokken zou zijn geweest bij het neerhalen van MH17. Hij noemt de berichten hierover ‘absurd’.

Onderzoekscollectief Bellingcat meldde vrijdag dat Tkatsjev één van de twee mannen is die wordt gezocht door het MH17-onderzoeksteam. Bellingcat, een journalistiek netwerk van burgers, analyseerde hiervoor een aantal onderschepte telefoongesprekken tussen twee Russische mannen van wie één zich voorstelt met de naam Nikolaj Fjodorovitsj. Die gesprekken waren in september 2016 online gezet door het MH17-onderzoeksteam.

Lees verder na de advertentie

Na een analyse van zijn stem concludeerde Bellingcat dat dit de generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjev moet zijn, die tijdens de strijd in het oosten van Oekraïne de codenaam Delfin gebruikte. Hij zou in juli 2014 in Oost-Oekraïne zijn geweest om de rebellen beter te laten samenwerken. Naast zijn stem speelde ook mee dat de man in de gesprekken op een beleefde manier wordt aangesproken. Dat deed de burgeronderzoekers vermoeden dat het om een generaal moest gaan.

“Dit is overduidelijk onzin'', reageert Tkatsjev vandaag in de Russische krant Pravda. “Ik woon al vele jaren in Jekaterinenburg, ik werk op het gebied van militaire patriottische opvoeding van kinderen. Ik ben voortdurend in contact met publieke organisaties, ik neem deel aan verschillende openbare evenementen en blijf altijd in het zicht van massamedia. Ik heb hier niets meer aan toe te voegen."

Gamechanger

Met de verdenking van Tkatsjev, een viersterren-generaal, komt een veel hoger geplaatste Rus in beeld dan tot nu toe het geval was. Marieke de Hoon, specialist in internationaal strafrecht en volkenrecht aan de Vrije Universiteit, noemde het in deze krant over een ‘gamechanger’ van ‘grote juridische betekenis’, mits de beweringen van Bellingcat ook in de rechtbank bewezen kunnen worden.

Het internationale onderzoeksteam JIT, dat al langer naar twee mannen zoekt die betrokken zouden zijn bij het neerhalen van MH17, zei vrijdag ‘met veel belangstelling kennis genomen te hebben’ van de bevindingen van Bellingcat. Verdere uitspraken wilde het team er niet over doen. "In het belang van het onderzoek en restricties vanwege privacy kunnen we niet nader ingaan op informatie over individuele personen."

Lees ook: 
Bewijs tegen Russische generaal kan ‘gamechanger’ zijn in het MH17-proces
Waarom Rusland geen fouten toegeeft en geen schuld bekent over MH17

Deel dit artikel