Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Russische ambassadeur: Wij ontkennen elke soort van inmenging

Home

Redactie

De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin. © ANP

Rusland maakt zich niet schuldig aan inmenging. "Wij ontkennen elke soort van inmenging, elke soort bemoeienis", zegt de Russische ambassadeur in Nederland Alexander Sjoelgin in een interview met de NOS.

Rusland wordt volgens Sjoelgin neergezet als 'een soort gigantische, kwaadaardige octopus die dreigend rondwaart over de vrije wereld. Klaar om de kwetsbare democratieën te vernietigen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten'. De ambassadeur stelt dat dit om te lachen zou zijn als het niet zo droevig was.

Lees verder na de advertentie

MH-17

Sjoelgin wil niet ingaan op uitspraken van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij schreef vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer dat Rusland de Nederlandse publieke opinie probeert te beïnvloeden met nepnieuws. Ollongren nam het MH-17 proces als voorbeeld. "Zo is in het verleden een gefingeerde website in Rusland waargenomen. De website wekte de indruk een officiële Nederlandse overheidssite te zijn. De vervalste website bevatte onder meer desinformatie over MH17." 

"Het is niet aan mij om te reageren op wat zij zegt tegen het Nederlandse parlement", aldus Sjoelgin. "Ik spreek alleen over het Russische beleid. En daar hoort inmenging niet bij, van welke soort dan ook."

De ambassadeur geeft ook aan dat dit soort beschuldigingen de relatie tussen Nederland en Rusland geen goed doet. "De relatie tussen Nederland en Rusland is niet op zijn best. In deze context zijn alle niet onderbouwde en niet gecontroleerde beschuldigingen helemaal niet nuttig. En ze weerhouden ons er gewoon van om weer volledige medewerking te geven, zoals het eerst was."

Lees ook: Ollongren: Rusland verspreidt nepnieuws in Nederland

Deel dit artikel