Russische activiste krijgt 8 jaar celstraf

home

Een Russische activiste die bekendstaat om haar harde kritiek op president Vladimir Poetin, is dinsdag veroordeeld tot 8 jaar celstraf voor drugsbezit. Dat heeft de advocaat van de 28-jarige Taisiya Osipova laten weten.

Osipova, lid van de oppositiegroep Anders Rusland, werd veroordeeld door een rechtbank in Smolensk, 400 kilometer ten westen van Moskou. Haar advocaat heeft laten weten in hoger beroep te gaan.

De zaak heeft in binnen- en buitenland tot veel kritiek geleid omdat het proces politiek gemotiveerd zou zijn vanwege haar anti-Poetingeluid. Anders Rusland zegt dat de drugs in haar appartement zijn neergelegd door agenten.

Osipova werd 2 jaar geleden gearresteerd. Sindsdien zit ze gevangen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dit jaar dat ze slecht wordt behandeld in de gevangenis en dat ze nauwelijks toegang heeft tot medische zorg. Osipova lijdt aan suikerziekte.

Onlangs werden drie vrouwelijke leden van de Russische punkbank Pussy Riot tot 2 jaar celstraf veroordeeld. Ze hadden in februari een Russisch-orthodoxe mis verstoord uit protest tegen Poetin.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie