Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Russisch-orthodoxe kerk vreest christelijke exodus in Midden-Oosten

Home

Robin de Wever

De Russisch-orthodoxe kerkleider Kirill. © ap

Straks zijn alle christenen uit het Midden-Oosten verdreven. Dat scenario is 'tamelijk reëel', waarschuwt de Russisch-orthodoxe kerkleider Kirill. Tijdens een conferentie in Moskou riep hij de Verenigde Naties op om in te grijpen.

Volgens Kirill is de 'massa-exodus' uit het Midden-Oosten en Noord Afrika een van de meest symbolische problemen van deze tijd. Het vertrek van christenen zou een duidelijk teken zijn dat diens religie het (in die regio) tegen andere aflegt. Dat meldt nieuwsdienst Interfax.

In landen als Egypte zijn anti-christelijke sentimenten de afgelopen maanden opgelaaid, blijkt uit incidenten en rapporten van lokale organisaties.

Zinnig mechanisme
Kirill, primaat van de Russisch-orthodoxe kerk, pleit voor een 'zinnig mechanisme om de rechten van christenen te beschermen.' De Verenigde Naties en vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten moeten daarbij helpen.

Volgens Reuters speelt de Russische kerk een steeds grotere rol bij mondiale religieuze kwesties. In mei bracht het een rapport uit over de groeiende 'christofobie' in het Midden-Oosten.

Vorige maand beklaagde een andere hoge patriarch zich over de passieve houding van westerse landen. Geen enkel westers land zou 'enkele druk hebben gezet op de militaire regimes of gedreigd met economische sancties'.

Deel dit artikel