Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rusland verbiedt thuiskerken en meeste geloofsverkondiging

Home

Robin De Wever

Patriarch Kirill (l) en president Vladimir Poetin, maandag in een kerk in de Russische regio Karelia. © epa

Rusland legt de godsdienstvrijheid flink aan banden. Wie vanaf volgende week op straat of bij mensen thuis zijn geloof verkondigt, riskeert een torenhoge boete. De maatregel is officieel gericht op islamitische terroristen. Zeker is dat ook anderen ook niet-radicale gelovigen en niet-moslims minder bewegingsruimte krijgen.

De nieuwe wet, die is aangenomen door het parlement en die Poetin inmiddels heeft ondertekend, verbiedt zo ongeveer alle vormen van geloofsverkondiging buiten de muren van erkende kerken.

Daaronder valt straatevangelisatie, maar ook het houden van een dienst bij iemand thuis. Het verspreiden van geloofsboeken en -flyers is eveneens verboden. Wie wordt betrapt, kan een boete krijgen van ruim 700 euro. Organisaties die de wet overtreden, moeten rekening houden met een som van maximaal 14 duizend euro. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk, maar alleen als een organisatie een vergunning heeft aangevraagd.

Mensenrechtenorganisaties en christelijke clubs slaan nu alarm. Poetin gaat de nieuwe maatregel gebruiken om alle organisaties dwars te zitten die geen onderdeel zijn van de Russisch-Orthodoxe Kerk, verwachten zij. Het Patriarchaat van Moskou en Poetin zijn al jarenlang twee handen op één buik: de president geeft haar een status aparte en politieke invloed, in ruil voor expliciete politieke steun aan zijn regering.

Minder ruimte voor protest, meer surveillance
Human Rights Watch spreekt in The Guardian over 'een aanval op de vrijheid van meningsuiting, de gewetensvrijheid en de privacy'.

De maatregel maakt deel uit van een pakket met een aantal verregaande anti-terreurmaatregelen. Wie deelneemt aan een 'massa-verstoring' kan een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar krijgen. Telefoon- en internetproviders moeten een half jaar lang alle gegevens van het gedrag van klanten opslaan en moeten inlichtingendiensten helpen om online berichten te ontsleutelen.

Moskou zit religieuze organisaties die niet bij de Russisch-Orthodoxe Kerk horen al langer dicht op de huid. Vier jaar geleden wierp het bijvoorbeeld hoge drempels op voor buitenlandse hulporganisaties. Zij moeten sindsdien regelmatig door een papiermolen om aan te tonen dat ze te goeder trouw zijn. De autoriteiten controleren streng en doen soms invallen. Een deel van de zogenoemde ngo's kan daar geen weerstand aan bieden, blijkt uit statistieken die de overheid heeft gepubliceerd. Sinds invoering van de nieuwe regels is het aantal ngo's met een derde afgenomen.

Deel dit artikel