Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rusland stuurt bijna honderd vliegtuigen naar Egypte

Home

Redactie

Gestrande toeristen op Sharm el-Sheikh. © AP

Om de tachtigduizend gestrande Russen in Egypte te repatriëren, stuurt Rusland dit weekend bijna honderd lege vliegtuigen naar het Afrikaanse land. Dat meldt de Russische televisiezender RIA-Novosti. Het gaat om speciale vluchten, reguliere lijndiensten gaan vooralsnog niet. 

De Russische toeristen worden in delen opgehaald. Vandaag vliegen 46 lege vliegtuigen aan, morgen staan er 47 gepland. Een eerste vliegtuig is alweer teruggevlogen, met 89 mensen aan boord. Honderd mensen hadden de vlucht geweigerd, omdat ze om veiligheidsredenen alleen handbagage mochten meenemen.

In Egypte zitten nog 79.000 Russische toeristen vast, aldus het Russische overheidsbreau voor toerisme (Rostoerizma) zaterdag gezegd tegen persbureau TASS. De meeste Russen bevinden zich in de toeristische plaatsen Hurghada en Sharm el-Sheikh. 
 
De Russische president Poetin kondigde gister aan dat Rusland alle vluchten naar Egypte tot nader order afgelast. Deze aankondiging kwam een week nadat een Russische Airbus neerstortte in de Egyptische Sinaï-woestijn. Hierbij kwamen de 224 inzittenden van het vliegtuig om het leven. Hoewel er nog geen officieel rapport is, zeggen verschillende veiligheidsdiensten dat er een bom bij de bagage werd gestopt. 

Corendon
Gister werd al bekend dat Corendon als eerste Nederlandse reisorganisatie vluchten naar Egypte opschort. Wel haalt Corendon zijn reizigers terug uit de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam aan de Rode Zee. Met twee vliegtuigen komen ze zaterdagavond en -nacht terug naar Nederland. Hun koffers moeten voorlopig in Egypte blijven staan, maar ze mogen wel meer handbagage meenemen dan normaal. In beide vluchten zitten tussen de 150 en 190 mensen, aldus een woordvoerster van Corendon.

Onderzoek
Inmiddels is ook het onderzoek naar de vliegramp in volle gang. Egyptische funcitonarissen hebben tegen persbureau AP gezegd dat een onderzoek wordt ingesteld naar het grondpersoneel op de luchthaven van Sharm el-Sheikh. 

Onder andere Britse inlichtingendiensten hebben gezegd dat het vliegtuig mogelijk door een bom uit elkaar is geknald. De Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shourky zei op een persconferentie zaterdag dat de Egyptische autoriteiten die informatie niet hebben gekregen. "Egypte is niet gebriefd. We hadden gedacht dat we dat wel zouden horen, in plaats van dat het in de media wordt uitgezonden."

Deel dit artikel