Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rusland: Krim-goud uit Amsterdam moet terug

Home

De Krim-collectie bestaande uit onder meer een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen in het Allard Pierson Museum. © anp

Rusland vindt de beslissing van het Allard Pierson Museum in Amsterdam om de betwiste Krim-collectie voorlopig in bewaring te houden 'ongerechtvaardigd'. Het Russische ministerie van van Cultuur heeft dat laten weten aan het persbureau Ria Novosti.

Moskou stelt dat er geen juridische basis is om de collectie met gouden voorwerpen in Amsterdam te houden en wil dat Nederland de spullen teruggeeft aan musea op de Krim.

Claim
Zowel Oekraïne als Rusland eist de collectie op. Het Allard Pierson Museum vreest een claim, als de collectie aan één van de eisers wordt overgedragen. Het museum wil dat risico niet lopen en liet woensdag weten een oordeel van de rechter of arbiter af te wachten.

De kostbare voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' zijn uitgeleend door musea op de Krim. Het getouwtrek ontstond toen Rusland in maart de Krim van Oekraïne afpakte.

Lees verder na de advertentie
© anp
© anp

Deel dit artikel