Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rusland en China scherpen internetcensuur aan

Home

Wouter van Cleef

De Russische oppositiepoliticus Alexei Navalny neemt een foto met zijn smartphone. © AP

Rusland verbiedt het gebruik van internetcensuur omzeilende software. De stap volgt op Chinese maatregelen. Peking besloot recent ook zogenaamde VPN's in de ban te doen. 

Rusland heeft de toegang tot een aantal websites geblokkeerd, naar eigen zeggen om de verspreiding van extremistisch gedachtegoed tegen te gaan. Door een zogenaamde VPN te gebruikeneen virtual private network, kunnen die blokkades omzeild worden door internetgebruikers in het land. Een VPN leidt de internetverbinding om, door verbinding te maken met servers in een ander land. Zo worden geblokkeerde websites toch toegankelijk.

Lees verder na de advertentie

President Poetin ondertekende onlangs een wet die het gebruik van dergelijke VPN's verbiedt. 

Ook in China wordt het moeilijker de 'Internetmuur' te omzeilen.

De maatregel volgt op een andere wet die Poetin dit weekend ondertekende, die aanbieders van online chatdiensten oplegt dat zij de identiteit van hun gebruikers moeten vaststellen aan de hand van hun telefoonnummers. Zo wordt het moeilijker om anoniem informatie te verspreiden en ontvangen. 

China

Ook China haalt de teugels van de internetcensuur verder aan. Aanbieders van VPN-software zagen hun programma's verwijderd werd uit de app store van Apple in China. 

De maatregel werd voor het eerst opgemerkt door het bedrijf ExpressVPN dat software aanbiedt om de 'Chinese internetmuur' te omzeilen. Zij zeggen dat het Amerikaanse Apple op die manier China hielp met het censureren van informatie.

Volgens Apple hebben de VPN-aanbieders sinds dit jaar toestemming nodig van Peking om hun producten aan te bieden. Daarom verwijderde het VPN-systemen die niet in lijn zijn met deze nieuwe regels. 

Deel dit artikel

Ook in China wordt het moeilijker de 'Internetmuur' te omzeilen.