Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rumoer om plek standbeeld Arron in Paramaribo

Home

(Novum) - De plaats van het onlangs in Paramaribo onthulde standbeeld van de Surinaamse ex-premier Henck Arron stuit enkele tientallen Surinamers tegen de borst. De Palmentuin zien zij als een plek die is beladen met koloniale schande. In een open brief wordt de Surinaamse president Ronald Venetiaan aangespoord het beeld te laten overplaatsen naar het Onafhankelijkheidsplein.

De brief is ondertekend door Owen Venloo, die zichzelf omschrijft als vriend van zowel Arron als van Venetiaan. Venloo, adviseur van de Nationale Partij Suriname (NPS), is teleurgesteld dat vanuit die partij geen actie op gang is gekomen om het standbeeld op een andere plek te krijgen. Hij weet zich naar eigen zeggen gesteund door enkele tientallen medestanders, onder wie nabestaanden van Arron.

Arron was in 1975 de eerste premier van de republiek Suriname. Hij wordt gezien als de grote wegbereider van de onafhankelijkheid. In 1980 werd de regering-Arron afgezet door legerleider Desi Bouterse. Zeven jaar later keerde hij terug als vicepresident. In november 2000 ontving Arron van Venetiaan tijdens de herdenking van een kwarteeuw onafhankelijkheid de hoogste onderscheiding die het land rijk is. Een maand later overleed 'de man die Suriname onafhankelijkheid bracht' tijdens een bezoek aan Nederland op 64-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Het standbeeld van Arron werd eind april onthuld bij een zij-ingang van de Palmentuin, dat tegenover het presidentieel paleis ligt. Venloo noemt dat 'geen waardige plek'. Hij stipt aan dat de tuin ooit werd aangelegd om de blanke koloniale elite te vermaken. Ook ligt de vrouw van een Nederlandse gouverneur er begraven. Venloo stelt vast dat in Nederland beter wordt omgegaan met de herinnering aan Arron. In het Rijksmuseum in Amsterdam staat een borstbeeld van Arron. Dat ziet hij als een prominente plek.

Deel dit artikel