Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ruimterots 2012 DA14 zal aarde zeker missen

Home

Joep Engels

© Trouw: Michel van Elk

Nog nooit zag de mens zo'n grote planetoïde zo dichtbij komen
Ruimterots om 20.24 uur het dichtst bij de aarde.

Het is een gevaarte van bijna vijftig meter doorsnee, 130.000 ton zwaar. Als het de aarde zou raken, gaf het een klap van zo'n 150 Hiroshima-bommen. Bij een vergelijkbare inslag, ruim honderd jaar geleden in Siberië, gingen in een gebied van 1200 vierkante kilometer alle bomen tegen de vlakte.

Maar dit keer wordt het een zekere misser, meldt ruimtevaartorganisatie Nasa. Een misser op een haar na, kosmisch gezien dan. Vanavond om even voor half negen (Nederlandse tijd) scheert ruimterots 2012 DA14 op 27.600 kilometer langs de aarde. Dat is binnen de banen van sommige satellieten en op minder dan een tiende van de afstand tot de maan. Nog nooit zag de mens een planetoïde van deze omvang zo dicht in de buurt komen.

Er waren in het verleden natuurlijk wel voltreffers. Eerder genoemde klapper in het Siberische Toengoeska bijvoorbeeld, in 1908. Of ver voor het humane tijdperk: het tien kilometer grote rotsblok dat 66 miljoen jaar geleden de dinosauriërs uitroeide. Maar pas sinds een jaar of vijftien speurt de mens, de Nasa voorop, de hemel af om te zien of er een ruimtesteen op ramkoers ligt. En wordt onderzocht of een dreigend gevaar nog is af te wenden. Onder het motto: de dino's stierven uit omdat ze geen ruimtevaartprogramma hadden.

Van tijd tot tijd slaat de Nasa alarm, maar die berichten zijn ook allemaal weer ingetrokken. Vorige maand nog werd Apophis van de lijst geschrapt. Deze planetoïde, tien keer zo groot als die van vanavond, zou in 2029 of in 2036 kunnen inslaan, maar gaat volgens de laatste berekeningen de aarde zeker missen.

Voorlopig lijkt de kust dus weer veilig, maar die schijn kan bedriegen. Er zijn naar schatting ruim 20.000 zogeheten aardscheerders van het formaat Apophis en de Nasa heeft er pas 1200 in het vizier. Vooral de zuidflank is slecht gedekt: bijna alle telescopen voor dit doel staan op het Noordelijk Halfrond.

En mocht er een recht op de aarde af komen, dan is het de vraag of een botsing is te vermijden. Hollywood-scenario's met onverschrokken astronauten en verwoestende atoombommen zijn niet verstandig; het gesteente wordt hooguit verbrijzeld maar niet uit koers gebracht. Veel slimmer is het om het rotsblok tientallen jaren vóór de inslag een klein zetje te geven - met een raket bijvoorbeeld. De vraag is wel: hoe groot moet dat zetje zijn en wanneer besluit wie daartoe?

Ook om die reden volgen astronomen vanavond de baan van 2012 DA14. Wellicht leren ze ervan hoe ze in de toekomst kunnen optreden. "De natuur geeft een schot voor de boeg", schreef Donald Yeomans van de Nasa vorige week in de New York Times. "We moeten deze waarschuwing serieus nemen."

De volgende 'nabije' ontmoeting: 15 februari 2046
De planetoïde 2012 DA14 werd een jaar geleden door een sterrenwacht op Majorca ontdekt. Het gesteente draait bijna hetzelfde rondje om de zon als de aarde. Ze kruisen elkaar daardoor twee keer per jaar, maar zelden zo rakelings als vanavond. De volgende 'nabije' ontmoeting is op 15 februari 2046; dan passeren ze op een miljoen kilometer.

2012 DA14 is met een kijker te zien, maar dat vereist enige ervaring. Hij heeft een snelheid ten opzichte van de aarde van bijna 8 kilometer per seconde; dat is aan de hemel twee keer de breedte van de maan per minuut. De planetoïde is om 20.24 uur het dichtst bij de aarde, maar dan is hij in Nederland niet te zien.

Hij komt pas om 23.00 uur boven de horizon waarbij hij zich van de Grote Beer naar de Poolster verplaatst. Morgenavond is 2012 DA14 de hele nacht te zien. Hij gaat dan ook minder snel.

Deel dit artikel