Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ruime meerderheid in Tweede Kamer voor trainingsmissie Afghanistan

Home

Redactie

Duitse soldaten in Afghanistan in 2009, Nederlanders zullen werken vanaf een Duitse legerbasis in Afghanistan. © reuters

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan. Ongeveer honderd Nederlandse militairen gaan vanaf begin volgend jaar hogere Afghaanse functionarissen van leger en politie trainen en adviseren.

Dat doen ze vanaf een Duitse legerbasis bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en GroenLinks stemden vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer in met het besluit van het kabinet voor deze missie. De PVV, de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren gaven te kennen er tegen te zijn. Enkele kleine fracties, zoals de Partij voor de Dieren en 50PLUS, deden niet aan het debat mee.

'Eerder behaalde resultaten moeten bestendigd en versterkt worden', zei Sjoerd Sjoerdsma (D66). Volgens Raymond Knops van het CDA dreigt het Irak-scenario als het land in de steek wordt gelaten. 'Dan staan de Taliban binnenkort voor de poorten van Kabul.'

De Nederlandse bijdrage, die bestaat uit trainers, medisch personeel en eenheden die zorgen voor transport, beveiliging en logistiek, maakt deel uit van de nieuwe NAVO-missie Resolute Support. Ook blijven er Nederlandse militairen actief in staffuncties in de hoofdstad Kabul. De eerste Nederlanders vertrekken binnenkort naar Mazar-e-Sharif om de missie verder voor te bereiden.

De Afghanen zijn vanaf januari zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het land. In de afgelopen dertien jaar zorgde een internationale troepenmacht daarvoor.

Lees verder na de advertentie
Eerder behaalde resultaten moeten bestendigd en versterkt worden

Sjoerd Sjoerdsma, D66

Deel dit artikel

Eerder behaalde resultaten moeten bestendigd en versterkt worden

Sjoerd Sjoerdsma, D66