Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ruime Kamermeerderheid steunt kabinet bij top over Griekenland

Home

Marco Visser

Minister Jan Kees de Jager. © ANP
Update

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de inzet van het kabinet bij de top van regeringsleiders van de zeventien eurolanden later op de dag in Brussel.

Kern daarvan is dat als voorwaarde voor nieuwe financiële steun Griekenland flink moet ingrijpen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en dat de Europese financiële sector een bijdrage moet leveren.

Gedoogpartij PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren steunen de lijn van het kabinet niet.

Duits-Franse top
Vanmiddag is in Brussel een top van regeringsleiders over steun aan Griekenland. Duitsland en Frankrijk hebben gisteravond een mogelijk akkoord voorbereid. Minister Jan Kees de Jager benadrukte dat Nederland zich niet gepasseerd voelt en de afgelopen tijd 'heel goed aangesloten' is geweest bij Duitsland. Nederland en Duitsland trekken samen op bij de eis dat de financiële sector bijdraagt aan nieuwe steun aan Griekenland.

De Jager is dan ook positief over de 'beweging van Frankrijk', dat tot nu toe steeds op de rem trapte als het over hulp van de private sector ging. Er komt naar verwachting een door Nederland gewenste 'substantiële bijdrage' van banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Ook zou Frankrijk accepteren dat Griekenland tijdelijk de status van wanbetaler krijgt en dat er meer Europees toezicht komt op de overheidsfinanciën van eurolanden. Dat moet voorkomen dat landen weer zo gigantisch in de schulden raken zoals Griekenland. "Belangrijk is dat Frankrijk daarover nu snel een akkoord wil met het Europees Parlement'', aldus De Jager.

Nieuwe noodlening
Tijdens het debat met de Kamer liet De Jager vanmorgen doorschemeren dat Griekenland waarschijnlijk een nieuwe noodlening van circa 90 miljard euro tegemoet kan zien. Hoe hoog de bijdrage van de private sector aan die lening wordt, is nog onduidelijk. Wat De Jager betreft leidt die bijdrage wel rechtstreeks tot een lagere Griekse schuld. De Europese banken hebben verschillende voorstellen gedaan, die nog moeten worden uitgewerkt. Daarbij gaat het onder meer om het verlengen van lopende leningen of het met verlies terugkopen van Griekse obligaties.

Drie opties voor banken
Voor de Europese banken liggen drie opties op tafel om bij te dragen aan de redding van Griekenland. De banken kunnen bestaande Griekse obligaties omruilen voor nieuwe met een langere looptijd of kunnen ze omruilen met een zelfde looptijd maar met kwijtschelding van een deel de hoofdsom. De derde optie is dat de Griekse overheid de obligaties zelf terugkoopt met hulp van het Europese noodfonds.

De schuld van Griekenland is volgens het IMF 'kantje boord' en nog 'net houdbaar', aldus De Jager. Alle drie opties voor de banken helpen de zogeheten schuldhoudbaarheid van Griekenland.

De hulp van de banken betekent niet dat Griekenland niet tijdelijk de status van wanbetaler kan krijgen. Dat is volgens De Jager "mogelijk niet te vermijden''. Die status kan uren, dagen, mogelijk weken duren.

Volgens de minister is er de afgelopen dagen en uren eindelijk na weken van zware discussie vooruitgang geboekt. "Maar prijs de dag niet voor hij voorbij is.''

Lees verder na de advertentie

Tweets over het debat.

Deel dit artikel