Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ruim 1100 zwijnen afgeschoten op de Veluwe

Home

Archieffoto. © ANP
Update

Wildbeheerders hebben in de maand juli 1110 wilde zwijnen afgeschoten op de Veluwe. Er moeten nog een kleine 2000 dieren worden gedood om de gewenste zwijnenstand voor 2012 te bereiken.

Dat heeft de provincie Gelderland vandaag gemeld. Aan het begin van de zomer liepen er circa 4800 wilde zwijnen op de Veluwe. Dat zijn er veel te veel, het gebied heeft volgens de jongste schattingen ruimte voor 1200 tot 1300 varkens. Daarom worden er veel dieren doodgeschoten, wat telkens opnieuw tot verhitte discussies met dierenbeschermers leidt.

Enorme groei zwijnenpopulatie
De zwijnenpopulatie op de Veluwe groeit al jaren explosief. Er is voldoende voedsel voor de dieren, die daardoor ook steeds meer biggen krijgen. Groepen zwijnen zoeken het bewoonde gebied op, waar ze ongelukken en landbouwschade veroorzaken en particuliere tuinen omwoelen.

Andere provincies
Bovendien rukken de zwijnen steeds verder op naar andere provincies, die echter willen echter voorkomen dat zich daar populaties vestigen. De provincie Gelderland moet er daarom voor zorgen dat het leefgebied van de varkens tot de Veluwe beperkt blijft. Alleen in de Meinweg in Limburg leeft ook een zwijnenpopulatie.

Deel dit artikel