Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rovers Van Gogh in hoger beroep forser gestraft

Home

Van een onzer verslaggevers

Voor het gerechtshof in Amsterdam kregen de vier gisteren gevangenisstraffen van zes en zeven jaar. De rechtbank had hen eerder tot straffen van vier en vijf jaar veroordeeld.

De mannen stalen in de nacht van 13 op 14 april vorig jaar twintig doeken van Vincent van Gogh - waarde meer dan een miljard gulden -. De schilderijen werden binnen een uur teruggevonden, maar drie bleken beschadigd.

De vier verdachten werden een paar dagen na de roof aangehouden. Een ex-bewaker van het museum, die wordt gezien als het brein achter de roof, kreeg zeven jaar cel, net als een ingehuurde 'zware jongen'. Een beveiligingsbeambte die nog in het Van Gogh werkte en de vierde man moeten alletwee zes jaar uitzitten.

De zwaarstgestrafte bewaker is bovendien door de staat gedagvaard in een civiele procedure. Van hem wordt anderhalve ton geeist, ondermeer ter vergoeding van de restauratiekosten van de drie beschadigde werken.

Deel dit artikel