Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rotterdamse PvdA-wethouder noemt eigen partij 'asociaal'

Home

Bart Zuidervaart

Dominic Schrijer © ANP

De bodem is bereikt, zegt Dominic Schrijer. "Meer bezuinigen op het armoedebeleid is onverantwoord. Dat zal ik dus niet doen. Ik kan zoiets niet aan mijn kiezers uitleggen."

Rotterdam raakt een prominent wethouder kwijt, de PvdA verliest haar partijleider. Dominic Schrijer (44), de man die in 2006 als politiek talent naar het stadhuis aan de Coolsingel werd gehaald, vertrekt nu via de achterdeur. "Dat mijn eigen partij mij niet steunt, daar ben ik erg van geschrokken."

Schrijer gold lange tijd als de kroonprins binnen de PvdA in Rotterdam, iemand met een toekomst op het Binnenhof. Hij raakte in 1994 politiek betrokken als raadslid in de deelgemeente Charlois in Rotterdam. Vier jaar later trad Schrijer toe tot het dagelijks bestuur. Daar stond hij aan de wieg van onorthodoxe maatregelen om de problemen in het multiculturele stadsdeel 'op Zuid' mee te lijf te gaan. Zo voerde Charlois onder hem de omstreden etnische registratie van risicojongeren in. En, belangrijker nog, Schrijer stond aan de basis van de Rotterdamwet, waarmee kansarme nieuwkomers uit arme wijken kunnen worden geweerd.

Bij de verkiezingen in 2006 verloor Schrijer het lijsttrekkerschap aan Peter van Heemst. Vier jaar later werd de bestuurskundige alsnog lijsttrekker ten koste van Hamit Karakus. Opmerkelijk was dat Schrijer op voorhand een samenwerking met Leefbaar Rotterdam uitsloot. Na de verkiezingen hielp hij zijn partij aan een coalitie met VVD, CDA en D66. Schrijer werd partijleider, loco-burgemeester en kreeg de belangrijkste wethouderspost: werk en sociale zaken. Rotterdammers zouden massaal een baan krijgen.

De werkelijkheid verliep anders. Het aantal uitkeringsgerechtigden nam het afgelopen jaar in Rotterdam juist toe. De wethouder raakte in de problemen door een onverwacht gat in zijn begroting van 60 miljoen euro. Schrijer moest het zelf oplossen, vonden de andere wethouders. Zondag presenteerde hij aan zijn eigen partij een pakket aan bezuinigingen van 100 miljoen euro. "In mijn voorstel werden de bijzondere bijstand en de gesubsidieerde banen met rust gelaten", zegt hij. "Ik vond dit sociaal en solide."

Collega-wethouders Karakus en Jantine Kriens willen dat er, gezien het begrotingstekort van inmiddels 300 miljoen euro, meer bezuinigd wordt op armoedebeleid en de bijstand. Er zou een alternatief PvdA-voorstel op tafel liggen waarin alle armoedetoeslagen worden gehalveerd. Schrijer: "Een kaalslag. Daar teken ik niet voor."

Het college kwam gistermorgen bijeen om over de begroting voor 2012 te praten. Voor aanvang zei Schrijer in een interview met de regionale omroep dat de PvdA-wethouders 'niet op één lijn zitten'. Hij laakte de 'asociale' houding van zijn partij. Schrijer kreeg tijdens het collegeoverleg de wind van voren, omdat hij nog voor het begin van de onderhandelingen zijn standpunt naar buiten bracht.

Schrijer bleef bij zijn overtuiging dat extra bezuinigen onverantwoordelijk is. Daarmee kwam hij alleen te staan; zowel het college als de PvdA-fractie trok de handen van hem af. Het betekent het - voorlopige - einde van een veelbelovende politieke carrière.

Deel dit artikel