Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rotterdam houdt lezing AKP-prominent in de gaten

Home

Niels Markus

Taner Yildiz tijdens een persconferentie in 2015. Hij was tussen 2009 en 2015 minister van energiezaken. © REUTERS

Zaterdagavond spreekt Taner Yildiz, een prominente politicus van de AKP van de Turkse president Erdogan in Rotterdam. Yildiz komt op een saillant moment, tweeënhalve week voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.

Tussen 2009 en 2015 was Yildiz minister van energiezaken. Hij zal een lezing geven in de Kocatepe Moskee. 

Lees verder na de advertentie

Vorig jaar leidde een door het kabinet verboden campagnebijeenkomst met een Turkse minister tot een ongekende diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. In diezelfde periode sprak oud-minister Yildiz wel in Brussel, om Belgische Turken over te halen ‘ja’ te stemmen bij het referendum over een omstreden grondwetswijziging. Oostenrijk weigerde de campagne voerende Yildiz.

Volgens de organiserende UETD, de lobbyclub van de AKP in Europa, komt Yildiz een religieuze en culturele lezing geven. “Hij is een aanhanger van het soefisme”, zegt secretaris Mustafa Aslan van de UETD. “De lezing, voor jongeren, zal vooral over innerlijke religie gaan.” Omdat de bijeenkomst volgens Aslan geen politieke inhoud heeft en hij nieuwe ophef vreest, hoopte hij dat er niet veel ruchtbaarheid aan gegeven zou worden.

Het ministerie van sociale zaken zegt op de hoogte te zijn van de komst van Yildiz en met de gemeente Rotterdam een vinger aan de pols te houden. 

Deel dit artikel