Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rotterdam heeft monument voor gastarbeider

Home

De stad Rotterdam is zondag een kunstwerk rijker: een standbeeld in het Afrikaanderpark als eerbetoon aan de gastarbeiders die vanaf de jaren 60 naar Nederland kwamen. Het monument is zondag onthuld door vertegenwoordigers van zeven nationaliteiten die destijds naar Nederland kwamen.

Het standbeeld is een initiatief van verscheidene Rotterdamse organisaties die vanaf 2006 pleitten voor een monument. De wens was om het aandeel van de gastarbeiders in de wederopbouw van de Maasstad te verbeelden. Het gaat om gastarbeiders die sinds de jaren 60 uit Spanje, Turkije, voormalig Joegoslavië, Portugal, Marokko, Griekenland en Italië zijn gekomen.

Kinderen van de eerste generatie gastarbeiders werkten samen met het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en vroegen beeldend kunstenaar Hans van Bentem een ontwerp te maken. Het monument moet niet alleen de bijdrage van de gastarbeiders aan de wederopbouw verbeelden, maar ook een periode in de geschiedenis afsluiten. 'De initiatiefnemers willen hun kinderen en kleinkinderen duidelijk maken dat ze zich hier geen gast moeten voelen, maar dat ze deel uitmaken van de Nederlandse samenleving - met alle rechten en plichten die daarbij horen'', stellen de initiatiefnemers.

Bij de festiviteiten rondom de onthulling waren naast gastarbeiders ook vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig en ambassadeurs van de landen waaruit destijds mensen naar Nederland zijn vertrokken.

Deel dit artikel