Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rotterdam geeft les in aanpak drugspanden

Home

RUUD VAN HAASTRECHT

ROTTERDAM - Blij zal de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven er niet mee zijn, maar ze is proefpolder. Van alle wijken in Nederland die last hebben van drugsoverlast wordt hier de 'War on drugs' het hevigst gevoerd. Na twee politionele schoonveegoperaties in anderhalf jaar tijd startte het Rotterdamse stadhuis in november vorig jaar het experiment om panden waar drugs gedeald worden voor liefst een jaar dicht te timmeren. Met het 'overlastartikel' 174a in de Gemeentewet als wapenstok.

Vandaag neemt het PvdA-Tweede-Kamerlid Peter van Heemst aan de Coolsingel een boekje in ontvangst waarin de Rotterdamse ervaringen staan opgetekend. Het boekje moet andere (deel-)gemeenten in het land leren hoe je overlastgevende drugspanden kunt aanpakken.

Dat dat niet een-twee-drie gaat, bleek ruim drie jaar geleden. De Raad van State, het hoogste rechtscollege in ons land, tikte toen de gemeente Venlo op de vingers voor het langdurig sluiten van een dealerspand op grond van de Algemene Politie Verordening (APV). De apv is het instrument waarmee de burgemeester de orde in zijn of haar gemeente handhaaft. Volgens de Raad had de Limburgse gemeente het grondrecht op een persoonlijke levenssfeer geschonden. De grote steden, het parlement en het kabinet reageerden geschrokken op de uitspraak. Want als drugspanden niet meer gesloten kunnen worden, dan is het hek van de dam.

Prompt smeedde PvdA-Tweede-Kamerlid Van Heemst samen met zijn VVD-collega Korthals, die inmiddels minister is, een initiatief-wetsvoorstel waardoor gemeenten in de toekomst notoire overlastpanden in beslag kunnen nemen om er ordentelijke burgers te huisvesten. Het wetsvoorstel komt waarschijnlijk eind dit jaar in de Tweede Kamer.

Tegelijk beraadde Rotterdam zich op mogelijkheden om ondertussen de situatie in overlastwijken leefbaar te houden. Met de uitspraak van de Raad van State was namelijk de angel uit Operatie Victor gehaald, de beroemde grootschalige actie tegen drugsoverlast in Rotterdam die in die zomer net van start was gegaan. Staatssecretaris Kohnstamm (grote-stedenbeleid) schoot Rotterdam te hulp. Op zijn voorstel werd in de gemeentewet het zogeheten 'wetsartikel Victoria' opgenomen. Dit artikel 174a maakt het mogelijk dat een burgemeester een pand voor langere tijd kan sluiten als er dingen gebeuren die de veiligheid en gezondheid van de omwonenden aantasten en de huiseigenaar hardnekkig weigert daar wat aan te doen.

Drugspanden voldoen bij uitstek aan het artikel. Voor de deur hangen groepen rond die openlijk gebruiken en handelen en voorbijgangers en omwonenden bedreigen. Dag en nacht rijden er auto's van klanten af en aan, die hun portie dope komen ophalen. En drugskoeriers nemen bezit van de straat.

Het Rotterdamse stadsbestuur zette het 'Wetsartikel Victoria' specifiek in de Mathenesserbuurt in, een jaren-dertigbuurt bij metrostation Marconiplein die grenst aan het al evenzeer beruchte Spangen. Sinds de tippelzone aan de andere kant van de buurt is gekomen aan de Keileweg, fungeert de Mathenesserbuurt als knooppunt van de Rotterdamse drugshandel. Een jaar geleden dreigde de drugsoverlast er gigantisch uit de hand te lopen.

Voor het inzamelen van bewijsmateriaal tegen drugspanden richtte de deelgemeente Delfshaven twee jaar geleden een Meldpunt op, waar bewoners terecht konden met hun klachten over overlast van drugspanden. Veel omwonenden in de buurt durfden en durven echter niet te klagen bij politie of deelgemeente, uit angst voor de drugshandelaren. Die dreigden dat er dan repercussies zouden volgen. Het Meldpunt neemt daarom ook anonieme klachten aan en gaat daarmee aan de slag. Ze benadert dan actief de omwonenden van een verdacht pand met de vraag of zij last hebben. En na een tijdje wordt een klager opnieuw door het Meldpunt benaderd, dat wil weten of ze nog steeds last hebben. Heel vaak laten klagers namelijk de schouders hangen nadat ze één keer aan de bel hebben getrokken zonder effect. Via andere informatiekanalen zoals Bouw- en woningtoezicht, de GGD, het energiebedrijf, de bevolkingsadministratie en het kadaster sluit de gemeente het net om de huisjesmelker die uit geldbejag of laksigheid zijn panden aan drugsdealers verhuurt. Als ook een laatste waarschuwing met ultimatum niet helpt, wordt op bevel van de burgemeester het drugspand gesloten. In Delfshaven gebeurde dat sinds afgelopen november bij 51 woningen.

Nu de aanpak succesvol is gebleken, wil Rotterdam het mangelen van louche huiseigenaren naar de rest van de stad uitbreiden.

Deel dit artikel