Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rond nabije ster draaien drie aarde-achtige planeten

Home

VAN ONZE REDACTIE WETENSCHAP

Hemellichamen van vergelijkbare grootte waar leven kan ontstaan

Gliese 667 oogt als een onbeduidend stipje aan de hemel, een gewone ster in de Schorpioen. Maar Gliese 667 is een ingewikkelde constellatie van drie sterren die om elkaar heen dansen. Om de kleinste van de drie, een ster met een derde zonsmassa, draaien weer zes of zeven planeten. Drie van deze planeten lijken op de aarde. Ze zijn van vergelijkbare grootte, ze zijn rotsachtig en vooral: ze bevinden zich in de leefbare zone. Dat wil zeggen, ze staan op dusdanige afstand van hun ster dat water er vloeibaar is. En er dus leven kan ontstaan.

Het was al bekend dat Gliese 667C, zoals de kleine ster heet, drie planeten had waarvan één in de leefbare zone. Dat konden astronomen zien aan variaties in het licht van de ster, die ontstaan doordat de ster meewiebelt met de ronddraaiende planeten. Nieuwe waarnemingen en een hernieuwde analyse toonden aan dat het om minstens zes planeten moet gaan, schrijft een internationale groep astronomen deze week in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

Het is voor het eerst dat een ster is ontdekt met drie planeten in de leefbare zone - in ons eigen zonnestelsel bevinden Venus en Mars zich op de randen van die zone. Door de vondst kunnen sterrenkundigen hun schatting voor het aantal planeten met mogelijk leven flink naar boven bijstellen. Of op de planeten van Gliese 667C daadwerkelijk leven mogelijk is, kunnen de astronomen niet zeggen. Dat hangt van veel meer factoren af, zoals de aanwezigheid van een dampkring, en dat is vanaf deze afstand - 22 lichtjaren, ruim 200 miljard kilometer - niet te zeggen.

Deel dit artikel