Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ronaldo mag naar Inter/Fifa: geen verplichtingen jegens Barcelona

Home

ZÃœRICH (Reuter) - Ronaldo mag Barcelona inruilen voor Inter Milan. De wereldvoetbalbond Fifa heeft gisteren een einde gemaakt aan de impasse rond de transfer van de Braziliaanse voetballer. De statutencommissie van de Fifa heeft bepaald dat de aanvaller geen contractuele verplichtingen meer heeft jegens Barcelona.

Inter moet wel voor de komst van Ronaldo betalen. Beide clubs moeten voor 31 juli overeenstemming bereiken over de afkoopsom voor de speler. Als dit niet lukt, bepaalt de Fifa het bedrag.

Ronaldo tekende in juni een contract voor vijf jaar bij Inter. De overgang van de oud-PSV'er naar Italië werd onzeker nadat de Spaanse voetbalfederatie weigerde een transfercertificaat te tekenen. De Brazilaan had zijn nog tot 2004 doorlopende contract bij Barcelona voor 55 miljoen afgekocht. Volgens de bond had deze clausule voor een tussentijds vertrek alleen betrekking op een binnenlandse transfer.

Hoewel aanvankelijk leek dat deze afkoop in strijd was met de reglementen, heeft de statutencommissie van de Fifa na een bespreking van drie uur nu toch anders bepaald. “De transfer is rechtsgeldig omdat het contract op de afgesproken wijze is afgekocht”, aldus een verklaring van de voetbalbond. “Beide clubs moeten nu samen bepalen hoeveel Ronaldo waard is.”

De voorzitter van Inter, Massimo Moratti, zei in een eerste reactie niet voor Ronaldo te willen betalen. “Ik ga niet onderhandelen over een transfer die we al hebben afgesloten.”

De Fifa heeft maandag nog geprobeerd de transfer zonder hun tussenkomst op te lossen. Op het hoofdkantoor in Zürich spraken vertegenwoordigers van Barcelona en Inter Milaan met elkaar, maar beide clubs konden er niet uitkomen.

Naast de zaak Ronaldo deed de Fifa ook uitspraak in de transfer van de Fransman Bixente Lizarazu van Atletic Bilbao naar Bayern München. De speler mag voor de Duitse club uitkomen. Maar ook in deze zaak moeten de clubs een akkoord over de transfersom zien te bereiken. Dit bedrag was vastgesteld op acht miljoen.

Romario moet terug naar Valencia. De voorzitter van de Spaanse club, Paco Roig, en zijn collega van Flamengo, Kleber Leite, hebben hier overeenstemming over bereikt. De Braziliaanse club heeft wel het eerste recht bedongen de aanvaller over te nemen als zijn contract aan het einde van het seizoen afloopt. Romario speelt op dit moment op huurbasis voor Flamengo. Hij wilde daar graag blijven, maar Flamengo kan de transfersom van 35 miljoen gulden niet opbrengen.

Deel dit artikel