Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rommelkruid

Home

Jeroen Thijssen

Ruik eens goed aan uw post. Oud papier? Wat jammer. Vorige week dinsdag bracht PTT-Post geurzegels uit: postzegels met een eigen luchtje. Helaas ruiken de zegels obligaat naar bloemen. Heren (en dames) van de PTT, kunt u volgend jaar interessantere luchtjes verzenden? Die niet naar schoonmaakmiddel ruiken, maar naar hoogstaand cultuurgoed? Soep, bijvoorbeeld. De geur van heerlijke bouillon, die u vanaf een brief tegemoet komt! Of kruiden en specerijen.

Om toch nog iets te ruiken, kruidenmengsels uit de gehele wereld. Uit Frankrijk stamt dit recept.

üpices fines (worstkruiden). Meng een eetlepel gemalen laurier, oregano, salie, en bonenkruid, met een theelepel gemalen kaneel, kruidnagelpoeder, basilicum, zwarte peper en nootmuskaat. Als u vandaag toevallig geen worst maakt, doe dan eens twee theelepels door gehakt.

Het verre oosten kent talloze kruidenmengsels, waarvan kerrie wel de meest bekende zal zijn. Een andere, hele lekkere is Garam Marsala.

Stamp twee eetlepels komijnzaad met evenveel gepelde kardamonzaadjes. Meng er een eetlepel gemalen zwarte peper door, vier eetlepels kaneel, een theelepel kruidnagelpoeder en vier eetlepels gemalen koriander. Roeren, mengen, husselen. Lekker over rijst, gebakken kip, knapperige speklapjes.

Deze mengsels stammen vooral uit de exotische keuken, die vroeger bij de Nederlandse grens begon. Toch is er ook een oer-Hollands voorbeeld van: rommelkruid. Een ouderwets product, dat bij steeds minder drogisterijen te koop is. Maak het daarom zelf. Doe twee theelepels gemalen zwarte peper met een theelepel geraspte nootmuskaat, een halve theelepel kruidnagelpoeder, en een halve theelepel gestampt anijszaad. Roer, meng en hussel. Onmisbaar in balkebrij, maar probeer het eens met bloemkool.

Geglaçeerde bloemkool

Transformeer een bloemkool tot roosjes. Smelt een kluit boter in een wijde pan, doe de roosjes erbij. Goed wentelen in het vet, zodat ze helemaal bedekt zijn. Voeg nu een halve theelepel rommelkruid toe, meer als u van sterke smaken houdt. Glaçeer zo'n vijftien minuten. Ruik die geur; daar kan geen bloemenzegel tegenop.

Deel dit artikel