Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Romige hummus

Home

RIANNE BUIS

Voor 6 tot 8 porties

300 g gedroogde kikkererwten, 1 tl dubbelkoolzure soda, 6 el tahin, 4 a 5 el vers citroensap, 2 teentjes knoflook, uitgeperst, zout, versgemalen peper, 1 a 2 tl gemalen komijn, enkele el olijfolie of hazelnootolie, ca. 1 dl ijskoud water, geurig paprikapoeder

Als je zelf hummus maakt (van gedroogde, geweekte kikkererwten of erwten uit blik) is het je vast wel eens gebeurd dat het resultaat korrelig, niet luchtig, te grof - kortom: niet glad en smakelijk genoeg is. Boosdoener schijnt het vliesje rond de kikkererwt te zijn, en er zijn allerlei manieren bedacht om daar van af te komen. Na het weken kun je de erwten tussen 2 schone theedoeken uitspreiden en er een dozijn keer met de deegroller over heen gaan; de meeste velletjes laten dan los. Vervolgens kook je de erwten enkele minuten, waarbij (bijna) alle vliesjes loslaten. Zeef ze eruit en kook verder gaar. Een andere methode, waar ik niet aan begin: de gare kikkererwten een voor een uit hun schilletje duwen. Derde oplossing: kook met de kikkererwten een beetje dubbelkoolzure soda mee. Bij mij kwam er een laag van losgelaten vliesjes op drijven, dat ik er zo af kon scheppen. Ik heb me niet ongerust gemaakt over de rest. Het resultaat was inderdaad een bijzonder romige, fijne hummus. Probeer het maar eens.

Hazelnootolie is verrassend lekker als vervanger van klassieke olijfolie.

Dubbelkoolzure soda wordt ook baking soda of zuiveringzout genoemd. Verkrijgbaar in kruidenwinkels, sommige drogisterijen, natuurvoedingswinkels, goed gesorteerde supermarkten en zaken met Engelse/Amerikaanse producten.

  Zoek de erwten uit en week ze een nacht in ruim koud water.

Giet ze af en doe ze in een pan met de dubbelkoolzure soda. 'Bak' ze al roerend op hoog vuur gedurende 2-3 minuten, voeg dan krap 2 liter water toe en breng de erwten aan de kook. Kook rustig door en schep met een schuimspaan schuim en alle bovendrijvende velletjes af; doe dat regelmatig.

Kook de kikkererwten in ca 30-45 minuten zacht. Giet de kikkererwten af en pureer ze in de keukenmachine tot een dikke puree. Houd de machine draaiend en voeg de tahin, 4 el citroensap, knoflook, 1 volle tl zout, 1/2 tl peper, 1 tl komijn en de olie toe. Voeg met kleine scheutjes tegelijk het ijswater toe, en laat de keukenmachine 3-4 minuten draaien tot de hummus zeer romig is. Misschien is niet al het water nodig.

Breng op smaak met zout, peper, citroensap, komijn. Doe de hummus over in een ondiepe schaal. Maak met een lepel cirkelvormige groeven in de hummus, giet er wat olijfolie over en bestrooi met geurig paprikapoeder. Geef er crackers, pitachips en knapperige groenten bij.

Deel dit artikel