Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roma-meisjes spijbelen te veel

Home

© ANP

Roma-meisjes spijbelen zoveel, dat 60 tot 80 procent van hen geen startkwalificatie haalt op het voortgezet onderwijs. Die schatting maken een tiental gemeenten op verzoek van het Trimbos-instituut.

Voor het onderzoek werd 27 Roma-meisjes geïnterviewd, van wie ongeveer de helft had school al verlaten en de andere helft nog naar school gaat. Ook werden gesprekken met onderwijsprofessionals en leerplichtambtenaren gevoerd, meldt Sp!ts.

Taalachterstand
'Het begint al met een grote taalachterstand. Vaak spreken de ouders niet goed Nederlands en wordt er thuis ook geen Nederlands gesproken waardoor de kinderen al beginnen met een grote achterstand in de kleuterklassen. Dat werkt de hele basisschool door.' Veel kinderen krijgen mede daardoor last van een laag zelfbeeld, onzekerheid en faalangst; belangrijke risicofactoren voor schooluitval.

Trouwen
Daarnaast is het in bepaalde Romakringen gebruikelijk (zeer) jong te trouwen en worden om die reden geen schoolgang, maar vooral huishoudelijke kwaliteiten bij de meisjes gestimuleerd. Andere problemen spelen eveneens een rol, zoals armoede, een lage sociaal-economische status en een gebrek aan schoolkennis bij ouders, illegaliteit, overbewoning waardoor de kinderen geen (rustige) plek hebben om hun huiswerk te maken, en een slecht toekomstperspectief.

De Jonge: 'Maar er is ook een kleine, groeiende groep ouders die het heel belangrijk vindt dat hun dochter naar school gaat, een diploma haalt en economisch zelfstandig wordt.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie