Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rollator mag van Kamer niet uit basispakket

Home

Wilfried van der Bles

den haag – - De rollator en andere loophulpmiddelen blijven in de basisverzekering van de zorg. De regeringspartijen VVD en CDA steunen een voorstel daartoe van gedoogpartij PVV.

Dit bleek gisteren op de laatste dag van het debat over de begroting van volksgezondheid in de Tweede Kamer. Het voorstel van PVV-Kamerlid Fleur Agema kreeg niet alleen steun vanuit het regeringskamp, maar ook vanuit de oppositie. Alleen D66 en PvdA zijn tegen.

Minister Schippers (volksgezondheid) heeft grote bezwaren tegen het alsnog opnemen van de rollator en andere loophulpmiddelen in het basispakket. Haar voorstel om de rollator daaruit te schrappen levert twintig miljoen euro op. Hoewel Agema een alternatieve dekking voor dit geld heeft gevonden, handhaaft de minister haar bezwaren. Zij voorziet grote administratieve lasten wanneer de rollator alsnog in het basispakket wordt opgenomen.

„Veel polissen voor volgend jaar zijn al gemaakt. Verzekeraars bieden de rollators nu aan in de aanvullende verzekering”, zegt de minister. Zij ziet de rollator als een vervoermiddel, zoals een fiets, dat mensen best zelf kunnen betalen. Wordt de rollator uit het pakket gehaald dan ontstaat volgens haar automatisch een tweedehands markt, waardoor de prijzen zullen dalen. Die markt is nu afwezig, omdat de basisverzekering alleen nieuwe loophulpmiddelen vergoedt. De minister zal in een brief aan de Kamer alles nog eens op een rijtje zetten. De uiteindelijke beslissing laat zij over aan de Kamer.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra sprak van een ’dooie mus’, omdat de zorgkosten zo blijven stijgen. Haar PvdA-collega Eelke van der Veen meent dat de verzekerden zullen worden getrakteerd op een hogere premie.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten deed gisteren geen nieuwe toezeggingen over het persoonsgebonden budget (PGB). Uiterlijk 1 december komt zij met een brief over een financieel ’houdbaar’ PGB.

Een poging van PvdA’er Van der Veen om hoge beloningen bij bestuurders en toezichthouders in de zorg aan te pakken, viel bij de minister niet in goede aarde. Schippers wil afwachten hoe de beloningscode die een jaar geleden is ingevoerd in zorginstellingen uitpakt.

Met uitzondering van de rollator hielden minister en staatsecretaris het voorgenomen beleid zonder problemen overeind. De politiek onervaren staatssecretaris Veldhuijzen moest wel nog duidelijk wennen aan het spel in de Kamer. Een enkele keer zwalkte zij met haar antwoorden. Vaker moest zij het antwoord schuldig blijven op gestelde vragen.

Deel dit artikel