Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rokers tien jaar eerder dood dan niet-rokers

Home

Van onze redactie wetenschap

AMSTERDAM - Rokers gaan door de bank genomen tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Wie op zijn vijftigste stopt, beperkt het verlies tot vijf jaar. Wie op zijn dertigste stopt, maakt het risico grotendeels ongedaan.

Dat concludeert de 91-jarige Britse arts Sir Richard Doll na een onderzoek dat ruim een halve eeuw in beslag heeft genomen. Met zijn studie, begonnen in 1951 en uitgevoerd onder ruim 34000 mannelijke Britse artsen, maakte Doll in 1954 als eerste aannemelijk dat er een verband bestaat tussen roken en longkanker.

Deze week presenteert Doll zijn vervolgresultaten in het vakblad British Medical Journal. Belangrijkste conclusie: rokers sterven gemiddeld tien jaar jonger dan niet-rokers, vooral als gevolg van longkanker, hart- en vaatziekten en beroertes. In de helft van de gevallen overlijden rokers aan de gevolgen van hun gedrag. Verder is de levensverwachting in de 20ste eeuw voor iedereen drastisch toegenomen, behalve voor verstokte rokers.

In vergelijking met niet-rokers liepen rokers twee keer zoveel kans om voor hun 70ste te overlijden. Althans, dat gold voor de mannen die tussen 1900 en 1909 waren geboren. Bij hun jongere collega's, geboren rond 1920, was dit risico maar liefst verdrievoudigd. Als verklaring voert Doll aan dat deze generatie al jong verslaafd raakte omdat het Britse leger de rookwaar vanaf 1939 goedkoop ter beschikking stelde.

Het onderzoek laat verder zien dat stoppen loont. Wie de sigaret in de ban doet op de leeftijd van 60, 50, 40 of 30 jaar, wint daar respectievelijk 3, 6, 9 en 10 jaar mee terug. Dit geleidelijk gegroeide inzicht heeft veel rokers doen stoppen. In 1958 rookte 60 procent van de Nederlandse volwassenen (90 procent van de mannen), in 2002 was dat nog maar 30 procent. De afgelopen vijftig jaar zijn wereldwijd zeker 100 miljoen mensen aan de gevolgen van roken overleden, schat de Britse kankerdeskundige Alex Markham. En gezien de opmars van de sigaret in ontwikkelingslanden zullen er wereldwijd weldra 6 miljoen mensen per jaar aan sterven.

Deel dit artikel