Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roep om terugkeer van veldpolitie wordt sterker

Home

Marten van de Wier

Criminele bendes jagen in het zuiden met grof geweld op wild. Natuurbeschermers hopen op een terugkeer van de veldpolitie.

Een boer die wel eens wat wild op tafel zet in plaats van varken. Iemand die met een klem een haasje vangt voor de kersttafel. De tijden van dat ambachtelijke stropen zijn voorbij. Criminelen brengen in de bossen in het zuiden van het land de wildstand in gevaar. Ze jagen met lichtbakken en hazewindhonden. Naar aanleiding van een uitzending van actualiteitenrubriek ’Nova’ pleiten natuurbeschermers voor een terugkeer van de veldpolitie.

„Op het platteland is een systematisch tekort aan politie”, stelt Jan Baan, directeur van het Brabants Landschap, eigenaar van een aantal natuurgebieden. „De prioriteit gaat uit naar de stad. Criminelen weten dat de pakkans niet groot is. Er is af en toe een actie, die vaak uitlekt en daardoor weinig effect heeft. De veldpolitie bestond uit specialisten die voortdurend de vinger aan de pols hielden.” Volgens Baan speelt het probleem vooral in het zuiden, vanwege de grote aaneengesloten bosgebieden waar stropers ongezien hun gang kunnen gaan.

Het bestrijden van stropers kwam in 1993 bij de gewone politie terecht, toen de veldpolitie werd opgeheven. „We hebben meer capaciteit nodig”, zegt Ellis Jeurissen van de politie Brabant Zuid-Oost. Haar korps speelde in overleg met het Openbaar Ministerie beelden van de illegale jacht door naar Nova.

Het gaat om opnames van de criminelen zelf. Ze bestrijken volgens Jeurissen een periode van 1996 tot en met 2006, het moment dat ze in beslag werden genomen. Omdat het bewijsmateriaal was in rechtszaken kwam de politie er nog niet eerder mee naar buiten. Nu wel.

„We willen om aandacht vragen bij de politiek en de publieke opinie beïnvloeden”, legt Jeurissen uit. In haar district gaat het om drie georganiseerde groepen van vijftig tot zestig stropers. „Ze trekken er meerdere malen per week ’voor de fun’ op uit. De wildstand in ons gebied heeft er dramatisch onder te lijden. Wie wordt gepakt, komt vaak met lage straffen weg.” De stropers komen in snelle auto’s. In een nacht trekken ze langs meerdere natuurgebieden. Als ze betrapt worden, verspreiden ze zich. Achtervolgers worden soms van de weg gedrukt.

Ook jachtopzichter Co Rijnen wil de veldpolitie terug. Hij beaamt dat er van oudsher veel wordt gestroopt in Brabant.

„Iedereen wist wel hoe je een haasje moest stropen voor het levensonderhoud. Maar nu komen mensen bij elkaar om grote sommen geld in te leggen, en wie het meeste hazen vangt, wint de pot. Ze eten de hazen niet. Ik heb er eens vijftien gevonden, in een sloot.”

Vroeger hielden ook stropers zich aan het jachtseizoen, vertelt Rijnen. „Nu stropen ze in het voorjaar. Ze storen zich er niet aan dat er kalfjes doodgaan als ze een ree vangen.”

Volgens de politie durven getuigen van de illegale jacht zich vaak niet te melden. Woordvoerder Jeurissen roept hen op de anonieme tiplijn M te gebruiken. Henk de Man, oud-commandant van de veldpolitie in Oost- en Midden-Brabant, begrijpt de angst. „Ik weet dat er wel eens schuren van boeren in brand zijn gestoken, omdat stropers dachten dat die de politie gebeld hadden.”

Deel dit artikel