Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roemruchte kruitfabriek Muiden sluit

Home

Van onze redactie economie

MUIDEN - Het doek is gevallen voor de driehonderd jaar oude kruitfabriek in Muiden. British Aerospace, sinds 1991 eigenaar, ziet er geen brood meer in. Samen met de overheid en de grondeigenaar is een financieel plan ontwikkeld voor de ontmanteling van de fabriek en de sanering van de grond.

Onmiddellijk was er weer wantrouwen gisteren nadat het nieuws via de bond CNV Chemie naar buiten kwam: draait de fabriek slecht, of draait het om de grond. Het terrein, eigendom van de vroegere eigenaar Koninklijke Nederlandse Springstoffabrieken (KNSF) ligt op een prachtige plek aan het IJsselmeer, in een rust die zeldzaam is zo dicht tegen Amsterdam aan. Bij het laatste faillissement van de fabriek in 1990 hoopten aandeelhouders van de KNSF, inmiddels niets meer dan een beleggingsmaatschappij, al dat de grond vrij zou komen en aldus goud waard zou zijn voor projectontwikkelaars. Toen zagen de Britten echter nog een kans voor de fabriek. De kans op een doorstart lijkt nu afwezig.

Tijdens een persconferentie gisteren van de gemeente Muiden werd kristalhelder dat de betrokken bestuurders dat stadium in hun hoofd al lang gepasseerd zijn. De werknemers waren nog maar nauwelijks bekomen van de aankondiging dat ze spoedig werkloos zullen zijn, of burgemeester Smith had het al vooral over de toekomst van de grond. Gevraagd naar zijn gevoelens voor de werknemers bracht Smith er moeizaam 'vervelend' uit, maar stelde er direct bij dat de ontmanteling van de fabriek ,,vooral zakelijk bekenen moet worden''.

De fabriek ligt vlak tegen het dorp aan en bij ontploffingen in het verleden was er meermalen ook schade aan omliggende woningen. Na de vuurwerkramp in Enschede is het overheidsbeleid erop gericht gevaarlijke bedrijven zo veel mogelijk ver weg te brengen van de bebouwde kom.

Bovendien is de grond zwaar vervuild. De Britten wilden het liefst stoppen, maar deinsden terug voor de hoge ontmantelings- en saneringskosten. ,,Dan maar liever doordraaien'', was de uitleg van J. Robertson namens de Britten. De KNSF, de gemeente en de provicie bedachten samen dat KNSF de kosten voor haar rekening zou nemen. KNSF ziet wel brood in de grond en kan nu rekenen op medewerking van de overheid bij de aanpassing van het bestemmingsplan.

Vakbond CNV Chemie onderzoekt nog of er alternatieven voor de sluiting zijn, maar bestuurder Dolf Polders geeft toe dat dat bij voorbaat kansloos lijkt. Henk Nauta (61), werknemer van de fabriek sinds 1971, heeft ook de vorige sluiting meegemaakt, maar weet dat het dit keer definitief zal zijn. ,,Het is een harde klap voor de 95 werknemers. Het is natuurlijk glashelder dat de sluiting om het terrein speelt. Hier komen villa's.'' Nauta zegt dat de directie van de fabriek de werknemers de ruimte geeft om tijdens werktijd intensief met elkaar te praten om de boodschap te verwerken. ,,Maar er wordt wel serieus doorgewerkt. De veiligheid vereist dat.'' Het sociaal plan wordt een moeilijke voor de bonden. Normaal gesproken kan een werknemer die sinds 1971 in dienst is, rekenen op een riante afvloeiingsregeling. Maar bij de overname in 1991 heeft elke werknemer een nieuw contract gekregen. Technisch gezien heeft Nauta nu maar 12 dienstjaren.

Deel dit artikel